Mađarska proširila vanrednu situaciju na čitavu zemlju

652

Mađarske vlasti su danas zbog izbjegličke krize proširile vanrednu situaciju na čitavu zemlju i istvoremeno odlučile da će poslati dodatni broj policajaca i vojnika na svoju južnu granicu da spriječe ulazak migranata.

Mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter je izjavio da su te mjere neophodne zbog neizvjesnosti oko toga gdje će otići izbjeglice i migranti koji ne mogu da nastave put prema zapadnoj Evropi pošto je nekoliko balkanskih zemalja saopštilo da će puštati samo ljude sa važećim dokumentima, prenijela je agencija AP.

Zvanična Budimpešta je prošle godine proglasila vanrednu situaciju u nekoliko okruga direktno pogođenih prilivom izbjeglica. Pored toga, Mađarska je podigla ogradu na granici sa Srbijom i Hrvatskom, koja je značajno smanjila broj izbjeglica koje ulaze u Mađarsku na putu ka bogatijim članicama EU.

Pinter je dodao da izgradnja ograde na granici sa Rumunijom nije zasad potrebna pošto je ta zemlja obećala da će spriječiti izbjeglice da odatle prelaze u Mađarsku. Mađarska policija je tokom jučerašnjeg dana uhvatila 127 ilegalnih migranata koji su ušli u Mađarsku, uglavnom kroz ogradu na granici sa Srbijom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA