Koliko su opasne tablete protiv bolova?

747

Prema istraživanju doktora Mortena Šmita s danskog Aarhus univerziteta, lijekovi koji pomažu kod bolnog artritisa (ketonal, voltaren, brufen, ibuprofen) izuzetno su opasni za srčane bolesnike, piše Inkvistir NJus.

Već se nekoliko godina zna da nove vrste nesteroidnih antireumatika mogu izazvati infarkt srca. Zbog toga se neke novije vrste povlače sa tržišta.

Ova studija je, međutim, ustanovila da i starije vrste ovog lijeka povećavaju rizik srčanih udara. To je posebno opasno jer se u mnogim zemljama ovi lijekovi mogu jednostavno kupiti bez recepta. Studija je proučavala veliki broj statističkih podataka pacijenata koji su uzimali nesteroidne antireumatike.

Rezultati su zabrinjavajući i trebali bi ubrzati da Evropsko udruženje za kardiologiju izda nova uputstva ljekarima da znaju koje rizike treba uzeti u obzir kada propisuju ove lijekove. Studija je bila izuzrtno opsežna, rađena u saradnji 14 evropskih univerziteta i bolnica i vodećih evropskih kardiologa.

Objavljena je ove sedmice u Juropien Hart DŽurnalu.

Šmit vjeruje da postoje alternative ovim teškim lijekovima kao na primjer paracetamol, fizikalna terapija, blagi opioidi ili vrste nesteroidnih antireumatika manje rizične za srce.

Smatra da je studija veliki korak za sigurnost zdravlja pacijenata. Prošle godine američka FDA je ocijenila rizik uzimanja nesteroidnih antireumatika puno većim nego što se u početku smatralo te su upozorenja na uputstvima na lijekovima pojačana.

FDA tvrdi da se i pacijenti bez istorije srčanih bolesti isto tako suočavaju sa povećanim rizikom srčanih udara. Prijašnje studije su, osim toga, pokazale da nesteroidni antireumatici utiču na efikasnost antidepresiva i oštećuju jetru. Izuzetno oprezni moraju biti pacijenti sa upalom jetre, cirozom, bolesti bubrega i hepatitisom. Ovi lijekovi mogu izazvati čir na želucu ili dvanaestercu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA