Kastro osudio američke dvostruke standarde

598
epa02052428 A file photograph made available on 24 February 2010 showing Cuban President Raul Castro taken on 26 July 2009 in Havana, Cuba. Castro said in a press comunication that he regrets the dead of Cuban political dissident Orlando Zapata Tamayo, he blamed to the US for this dead and denied torture in the island. Cuban political prisoner Zapata Tamayo died on 23 February 2010, 85 days after he went on a hunger strike, which according to diplomatic and internal opposition sources will bring grave repercussions to the Cuban government. EPA/Alejandro Ernesto

Predsjednik SAD Barak Obama insistirao je danas na sastanku predsjednikom Kube Raulom Kastrom da ta zemlja unaprijedi demokratiju i ljudska prava, ali je Kastro odgovorio tako što je osudio američke “dvostruke standarde”.

Obama je rekao da su dvojica lidera “iskreno” razgovorala o ljudskim pravima, kao i oblastima saradnje. Kastro je izjavio da bi se mogli postići mnogo bolji odnosi, ako bi SAD ukinula 54-godišnji trgovinski embargo prema Kubi.

– Među nama i dalje postoje ozbiljne razlike, uključujući demokratiju i ljudska prava – rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare, gdje je Kastro takođe odgovarao na novinarska pitanja.

Upitan o političkim zatvorenicima, Kastro je ljutito zahtijevao da mu pokažu spisak takvih zatvorenika, tvrdeći da Kuba ne drži takve zatvorenike.

– Dajte mi odmah spisak tih političkih zatvorenika i ako spisak postoji, zatvorenici će biti oslobođeni prije kraja noći – istakao je Kastro.

Dvojica lidera su održali sastanke, nakon što je Obama stigao na Kubu i tako postao prvi američki predsjednik u posjeti ostrvu tokom gotovo 90 godina.

Ova posjeta je decenijama bila nezamisliva, ali je realizovana nakon tajnih pregovora koji su 2014. godine doveli do sporazuma o normalizaciji odnosa između dvije neprijateljske države iz perioda hladnog rata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA