Karamarko: Hrvatska će reagovati u vezi sa Šešeljem

751

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko izjavio je danas da će Hrvatska reagovati ukoliko optuženiku za ratne zločine Vojislavu Šešelju bude omogućeno da odluči hoće li doći na izricanje presude pred Haškim sudom, prenose hrvatski mediji.

– To sa Šešeljem je presmiješno, radi se o zločincu, ovo su sada već  nekakve perverzne varijante i mogućnosti – rekao je Karamarko u Šibeniku, prenijela je Hina.

– Očigledno se radi o zločincu koji se smije svima nama u lice, kao i cijelom svijetu i Haškom sudu – dodao je Karamarko, navodi Hina.

Na pitanje novinara da li će  Hrvatska reagovati u vezi sa mogućnošću da Šešelj odlučuje o dolasku na izricanje presude u Hag, Karamarko je odgovorio:

– Pa, naravno da treba reagovati ako bude tako.

Potpredsjednik hrvatske vlade i lider MOST-a Božo Petrov kritikovao je ranije danas vlasti u Srbiji, jer, kako je naveo na svom Fejsbuk profilu, nije izručila Vojislava Šešelja, koga Petrov naziva ratnim zločincem, u Hag kako bi mu presuda 31. maja bila izrečena u njegovom prisustvu.

Petrov smatra da su mnogi u Srbiji zaboravili na neke događaje.

– Tako se Vojislavu Šešelju, optuženom za teške zločine, koji danas sa još većom žestinom ponavlja teze i postupke koji su doveli do strahovitih stradanja i razaranja, takvo ponašanje toleriše, pa i odobrava – naveo je Petrov.

Haški tribunal saopštio je u sredu da će presuda Vojislavu Šešelju biti izrečena 31. marta u 10 sati, bez prisustva optuženog.

Takođe, Tribunal je pozvao Šešelja da do 22. marta pisanim putem obavijesti sud da li želi da prati izricanje presude putem videolinka iz Beograda.

U obrazloženju odluke, koje je potpisao sudija Mandiaje Nijang, navodi se da će presuda biti izrečena 31. marta uprkos odsustvu optuženog, ne zato što se njegovo prisustvo ne zahtijeva, već zato što on odbija da bude prisutan i što srpske vlasti ne primjenjuju adekvatna sredstva da ga na to primoraju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA