Izmjena dijela Ustava Srpske nakon rezultata popisa?

725
Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman izjavio je da će nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH biti promijenjen dio Ustava Republike Srpske koji se odnosi na zastupljenost konstitutivnih naroda u izvršnim i zakonodavnim organima vlasti.

Selman je naglasio da bi bilo bolje pristupiti izradi novog Ustava, nego da se rade amandmani, kojih je više od 100 u sadašnjem Ustavu.

– Mnogo će posla biti ukoliko se stvore politički uslovi da dođe do donošenja novog Ustava, što bi bilo praktičnije, nego da se ponovo rade amandmani – rekao je Selman gostujući u emisiji “Otvoreno rečeno” Radija Republike Srpske.

On je rekao da nikome ne bi trebalo da smeta da rezultati popisa budu objavljeni u skladu sa zakonom, koji definiše rezidente, i u skladu sa međunarodnom metodologijom.

– Da li neko smatra rezidentom studenta koji studira u Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, koje su po standardu države u okruženju, a nama države u okruženju nisu Austrija ili NJemačka – istakao je Selman.

On smatra da će struka u ovom slučaju morati dati zadnju riječ.

– Činjenica je da je potrošeno 50 miliona KM i da je to za BiH ogroman novac. Ne smijemo dozvoliti da dočekamo 1. jul i da sve to što smo radili dvije i po godine propadne – poručio je Selman.

Komentarišući odluku Tužilaštva BiH da ispita da li ima odgovornosti u ovom procesu, Selman je rekao da je glavni tužilac BiH i ranije imao slične odluke, i da na to ima pravo, te da bi možda to moglo doprinijeti da se svi uozbilje i rade svoj posao.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA