Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, British Council i Paul Stolper Gallery sa velikim zadovoljstvom najavljuju otvaranje izložbe „Nova religija” britanskog umjetnika Dejmijana Hersta u Muzeju 17. marta 2016. godine. Riječ je o jednom od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspješnijih svjetskih umjetnika, koji je dobitnik prestižne Turnerove nagrade.

Izložba je nastala kao rezultat saradnje Dejmijana Hersta i galerije Paul Stolper 2005. godine. Najprije je predstavljena u Londonu u galeriji Paul Stolper, zatim u All Hallows crkvi i Victoria & Аlbert muzeju. Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku. U Banjaluku je izložba stigla iz Poljske gdje je nakon višemjesečne postavke izazvala veliku pažnju publike.

Otvaranjem izložbe u MSURS u Banjaluci započinje njeno prvo predstavljanje u široj regiji.
Izložbom „Nova religija“ Herst želi da nas podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put. Koristeći se ovim univerzalnim temama, Herst u svojoj „Novoj religiji“ suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u specifičan dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, sa jedne strane osjećajan, prisan i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je sa druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske profesije.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske jedini je izlagački prostor u BiH koji je, zadovoljivši visoke kriterijume i profesionalne standarde postavke, dobio ekskluzivnost predstavljanja ove značajne izložbe na našem prostoru. Projekat se realizuje u saradnji sa British Councilom i galerijom Paul Stolper iz Londona, čime se obilježava dvadeset godina djelovanja British Councila u BiH i slavi jačanje saradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti. Izložbu je podržalo Ministarstvo prosvjete ikulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA