Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske

753

Privredna komora RS je i ove godine organizovala Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske. Trinaest društava su se svojim proizvodima izborili za prestižna priznanja i nagrade.

MEDITERAN INOX iz Čelinca i KARMEN LINE iz Trna sa svojim proizvodima su jedna od 13 privrednih društava u Srpskoj koja su nagrađena u kategoriji za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda, u organizaciji Privredne komore RS. Projekat „Naše je bolje“ utiče na svijest domaćih kupaca, ali i ukazuje na kvalitet domaćih proizvoda i šta je to sve što se može proizvesti u RS. Ipak, danas je teško biti uspješan privrednik , a sa kakvim problemima se susreću i šta im ovo priznanje donosi, rekli su predstavnici nagrađenih preduzeća.

– Priznanje nam znači mnogo. Priznanje nam je nagrada za naš uspjeh. Što se tiče problema, susrećemo se sa njima, a oni su administrativne prirode. Znači administrativne prirode i problemina neprepoznatljivosti da je naš proizvod kvalitetniji od uvoznog proizvoda. A to što naš narod kaže, neka je iz uvoza, dobro je, nije tačno, rekao je vlasnik prve plantaže aronije u RS i BiH Pero Mihajlović.

– Ne možemo se baš pohvaliti da nam je privredni ambijent nešto naročito dobar. Susrećemo se sa svim problemima kao i ostali privrednici ovdje što se susreću. Nadamo se da će u nekom budućem vremenu, oni koji odlučuju o zakonima i oni koji odlučuju o privredi, imati malo više zazumijevanja za nas privrednike, kazao je vlasnik i direktor firme KARMEN LINE Zorislav Stojić.

Iako je protekla godina bila teška i složena za poslovanje, u privrednoj komori su ipak izdvojili društva koja su ostvarila značajne rezultate. Kriterijumi za vrednovanje su bili završni računi o poslovanje za prethodnu godinu, kao i podaci o zapošljavanju, izvozu i investicijama.

– Vi ste mogli vidjeti i od danas trinaest nagrađenih proizvoda, da imamo da kažemo različitu strukturu proizvoda. Od proizvoda prehrane iz koje su namijenjene, da kažem širokom građanstvu do složenih mašina, do specifičnih proizvoda od drveta ili do dizajnerske haljine koja je bila jedna od deset najuspješnijih u izboru za mis svijeta. Dakle, mislim da smo i ove godine prepoznali one proizvode koji su se izdvojili po svom kvalitetu, istakla je direktor Privredne komore RS Dragica Ristić.

– Oni koji se bave materijalnom proizvodnjom najbolje znaju koje su to vrste problema, a ja ću navesti samo neke. To su permanentna neka nova opterećenja, koja kad se saberu imaju izuzetno negativan uticaj na uslove poslovanja. Druga stvar, otvorenost tržišta RS i BiH je dovelo do toga da je poplava jeftinih roba, naročito sa tržišta Evropske unije koje su vrlo često i lošeg kvaliteta, dodao je predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić.

„Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske“ u organizaciji Privredne komore se ove održava 13. put. Nagrade će se dodjeljivati u više kategorija, a svečana dodjela je planirana večeras u Kulturnom centru „Banski dvor“ sa početkom u 20:00 časova.

Autor: Bojana Kozomara

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA