Ivaniću uručen počasni doktorat

621

Članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, koji boravi u Azerbejdžanu, danas je na Slovenskom univerzitetu u Bakuu uručen počasni doktorat, dodijeljen odlukom Savjeta Univerziteta.

U prigodnom obraćanju tokom ceremonije uručenja doktorata rektor Slovenskog univerziteta Asif Abas Hadžijev naglasio je da je odluka o dodjeli počasnog doktorata donesena kao znak priznanja za doprinos razvoju ukupne saradnje dvije zemlje u svim oblastima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, jedan od motiva za donošenje ove odluke jeste i nastojanje da se da podsticaj razvoju saradnje između univerziteta, posebno kada je riječ o studijama slavistike, odnosno izučavanju jezika i kulture naroda koji žive u BiH i susjednim zemljama.

Slovenski univerzitet u Bakuu državni je univerzitet osnovan 2000. godine s ciljem zbližavanja i njegovanja saradnje sa univerzitetima u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Poljskoj, Češkoj, Grčkoj i drugim evropskim zemljama.

Zahvaljujući za ukazanu počast, Ivanić je naglasio da današnji događaj predstavlja još jednu potvrdu prijateljskih odnosa dviju zemalja i njihovih naroda, te da BiH i Azerbejdžan kao složena, multinacionalna društva dijele brojne sličnosti koje mogu biti osnov za produbljivanje saradnje.

Ivanić je u obraćanju poželio mnogo uspjeha rektoru, profesorima i studentima Slovenskog univerziteta i pozvao ih da svojim aktivnostima uspostave most saradnje sa kolegama u BiH i drugim zemljama Balkana.

Počasni doktorat Slovenskog unuverziteta u Bakuu ranije je dodijeljen zvaničnicima iz nekoliko evropskih zemalja, među kojima su predsjednik Rusije Vladimir Putin, blaženopočivši ruski patrijarh Aleksej Drugi, bivši predsjednik Grčke Karolos Papuljas i druge visoke ličnosti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA