Ivancov: Rusija je spremna da pomogne BiH u borbi protiv terorizma

741

Ruska Federacija spremna je da pomogne BiH u borbi protiv terorizma, izjavio je ruski ambasador Petar Ivancov.

Ivancov je istakao da je terorizam međunarodna opasnost i da je važno da se sve zemlje bore protiv njega.

– Terorizam jeste globalna šteta i sve su države ugrožene. Veoma često razgovaram sa kolegama koje se bave pitanje antiterorizma. Ruska Federacija je uvijek otvorena za svaku vrstu saradnje sa BiH, uključujući i pitanje borbe protiv terorizma, i spremni smo pomoći, rekao je Ivancov za sarajevsko “Oslobođenje”.

On je istakao da Rusija ima dobre odnose sa BiH i da je zanima kako će članstvo BiH u EU uticati na njene odnose sa Ruskom Federacijom. “Riječ je, prije svega, o trgovinsko-ekonomskim odnosima, o investicijskom partnerstvu”, objasnio je Ivancov.

On je istakao da je evropski put BiH stabilizirajući faktor, ali da sve izmjene na tom putu treba da budu u skladu sa Dejtonom i moraju poštovati dejtonsku konstrukciju BiH.

Ivancov je naglasio da Rusku Federaciju interesuje na koji način i u kojoj mjeri će se članstvo u EU odraziti na spoljnu politiku BiH.

Ruski ambasador je naglasio da ne vidi kako članstvo u NATO-u može uticati na ekonomsku, socijalnu, međureligijsku stabilnost, te smatra smiješnim i pomisao na moguće spoljno ugrožavanje BiH od Rusije.

Ivancov je upozorio da se, kada se govori o NATO-u, zaboravlja da bi time bila stvorena nova linija razgraničenja u Evropi.

– Zaboravlja se i da, ako BiH postane članica NATO-a, odmah preuzima nekoliko obaveza, uključujući član 5 prema kojem, ako jedna od zemalja u NATO-u učestvuje u nekakvom oružanom konfliktu, BiH automatski mora učestvovati u tom konfliktu, napomenuo je Ivancov i poručio da je Rusiji stalo do dobrih odnosa sa BiH.

Govoreći o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ruski ambasador je istakao da je Dodik već deset godina na vlasti, da je popularan među svojim narodom, u svom entitetu, tako da može da obavlja svoju funkciju.

Ivancov je rekao da je razumljivo da Republiku Srpsku i Srbiju vežu različiti tijesni odnosi i to je sasvim normalno, te da ne vidi nikakav problem u čestim razgovorima Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučić.

Ambasador Ruske Federacije u BiH rekao je da ne zna kakva će biti presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ali da je treba poštovati.

– Mogu samo pretpostavljati, ali je važno da kakva god bude ona ne bi trebalo da izazove napetosti u međunacionalnim odnosima u BiH i regionu. Prije svega, ne bi trebala izazvati mržnju, istakao je Ivancov.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA