Islamisti “zauzimaju” regiju: Kampovi u BiH, Kosovu, Srbiji i Sloveniji

540

Prema Evropolu na Balkanu postoji niz terorističkih kampova niskog intenziteta u kojima vježbaju ISIL-ovi novaci.

Rečenice iz izvještaja Evropola otkrivaju da se cijelo područje jugoistočne Europe može posmatrati kao problematično.

– Na Balkanu postoji niz terorističkih kampova niskog intenziteta. Na njima novaci ISIL-a vježbaju i provjeravaju svoju izdržljivost kao i odlučnost da se pridruže teroristima – kazali su. Prema nekim podacima, u BiH postoji 35 kampova za obuku, dok na Kosovu ekstremisti vježbaju u bivšim kampovima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. O riziku islamizacije dosad sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji, ali i o važnosti stabilnosti susjedstva za Hrvatsku govorio je nedavno visoki izvor s Pantovčaka, kazavši da bi samo jedan incident mogao uništiti hrvatski turizam koji čini oko 20 posto BDP-a.

Međutim, uz BiH, Hrvatska je i sa istoka, i to vrlo blizu granice sa Srbijom, u dodiru sa ekstremistima.

– Pripadnika vehabijskih organizacija nema samo na Sandžaku već i u Beogradu, Novom Sadu, Subotici… Iako njihov broj nije previše impresivan, to nije od značenja za terorizam budući da su dovoljna 2-3 čovjeka da izvedu terorističku akciju velikih razmjera. Prisjetite se da je samo njih petnaestak (većina boravila u BiH) u NJujorku i Vašingtonu usmrtilo više od 1000 ljudi – upozoravaju u srbijanskoj Sigurnosno-informativnoj agenciji.

I u hrvatskom zapadnom susjedstvu, u Sloveniji, tajne su službe otkrile kampove za obuku ISIL-ovaca. Okupljanja u sportskom objektu “Korant” u blizini glavnog slovensačkog grada organizovali su, kažu, salafisti iz ljubljanskog predgrađa koji su poslali više boraca u Irak i Siriju. Otvorene granice Šengena dopustile su prelaz bez kontrole pa su u Sloveniju dolazili ekstremisti iz Austrije, NJemačke i Luksemburga.

Posebna je priča oružje kojeg, nakon ratova na ovim područjima, ima i koje cirkuliše. Direktor tvornice “Zastava oružje” Milojko Brzaković potvrdio je da je više komada oružja koje su koristili džihadisti u terorističkom napadu u Parizu 13. novembra proizvedeno u toj tvornici iz Kragujevca. Zbog toga, govore neki stručnjaci, među sigurnosnim službama uvriježila se izreka “Nazovi Balkan radi terorizma”. I dok se zadnjih dana ponavlja da sigurnosne službe raznih država vrlo nevoljno razmjenjuju obavještajne podatke, iz Hrvatske policije kažu da konstantno razmjenjuju korisne informacije preko međunarodne saradnje sa partnerima, prije je to bio Interpol, a sada i Evropol. Usto, jako je važna i regionalna saradnja.

– U razmjeni informacija i saradnji nema rezervi jer je riječ o preozbiljnim stvarima da bismo vagali hoćemo li nešto razmijeniti ili ne – rekao je nedavno Mladen Pemper, šef Službe terorizma u Uprave policije.

Policijski posao

Međutim, iako se najnoviji oblik terorizma obilno služi cajber prostorom, pa ga nazivaju i cajber terorizmom, treba pronaći ravnotežu između korištenja najnovijih tehnologija, obavještajne analitike… i klasičnog policijskog posla, kojim se operativci sve manje bave. Na opasnost oslanjanja samo na nadzor i analitiku upozorio je u intervjuu Večernjem listu Ben Vizner, advokat Edvarda Snoudena, jednog od najpoznatijih svjetskih zviždača.

– Toliko je tih podataka i toliko su puta odlučili da slijede pogrešan trag. Previše se oslanjaju na podatke, pa i FBI je prestao da radi detektivski posao, poput infiltracije u sumnjive grupe. Najviše je urota spriječeno ne kad su provukli neki algoritam kroz baze podataka i tako zaključili ko bi mogao biti sumnjiv, već kad su izašli na teren i tradicionalnim policijskim metodama obradili slučaj – objašnjava Vizner.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA