Institucija vojnog povjerenika opravdala postojanje

560

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je danas u Sarajevu da je stanje u Ministarstvu odbrane BiH loše, ali da bi bilo i gore da nema institucije vojnog povjerenika. Majkićeva je pozvala Predstavnički dom da podrži izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za prošlu godinu, naglasivši da je ova institucija u potpunosti opravdala svoje postojanje.

Ona je u diskusiji istakla da je vojni povjerenik postupio po 72 predmeta, od kojih je 60 okončano što je veliki procenat izvršenja, dodajući da nijedna institucija nema takav procenat izvršenja.

– Mnoge preporuke koje on daje ponavljaju se iz godine u godinu. Najstrašnije je pitanje koje se odnosi na život i boravak vojnika u kasarnama, u kakvim uslovima vojnici budu, šta jedu. Situacija je alarmantna – upozorila je Majkićeva.

Ona je predložila da se Ministarstvo odbrane BiH zaduži da napravi akcioni plan rješenja primjedbi vojnog povjerenika koje se ponavljaju godinama.

Sa diskusijom Majkićeve saglasili su se zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik DŽaferović iz SDA i Hanka Vajzović iz Demokratskog fronta.

U okviru rasprave o izvještaju o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2015. godinu, Majkićeva je istakla da na graničnim prelazima u BiH još nije uspostavljen video-nadzor i predložila da se od Savjeta ministara BiH zatraži da to bude učinjeno.

Poslanici nisu diskutovali o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne oppreme u drugom čitanju i Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH u prvom čitanju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA