Iliji Juriću ukinuta oslobađajuća presuda

429

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom je Ilija Jurić oslobođen optužbe za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva u Odžaku, te odredilo održavanje obnovljenog pretresa.

Vijeće je ovim uvažilo žalbu Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Odgovor na žalbu dostavio je branilac Jurića, sa prijedlogom da bude odbijena kao neosnovana, saopšteno je iz Suda BiH.

Apelaciono vijeće 2. marta održalo je sjednicu na kojoj su Tužilaštvo BiH i branilac optuženog ostali u cjelosti kod navoda iz pisano podnesenih žalbi.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo odluku o ukidanje prvostepene presude.

Tužilaštvo BiH tereti državljanina BiH i Hrvatske Iliju Jurića da je u noći između 4. i 5. juna 1992. godine sa drugim pripadnicima HVO-a u mjestu Posavska Mahala silovao i seksualno zlostavljao žrtvu srpske nacionalnosti, što je za posljedicu imalo nanošenje fizičkih i psihičkih povreda.

U optužnici se navodi da je Jurić, u drugoj polovini jula 1992. godine, zajedno sa drugim vojnicima presreo dvije žrtve koje su sa djecom išle u posjetu muževima zatvorenim u Osnovnoj školi u Odžaku i namjerno im nanio psihičke i fizičke boli.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA