Hrvatska koči Srbiju na putu ka EU

552

Hrvatsko Ministarstvo inostranih i evropskih poslova je u odgovoru na današnju izjavu ministra za evropske integracije Srbije Јadranke Јoksimović – da Srbija još čeka saglasnost Hrvatske za pregovaračku poziciju sa EU, navelo da Srbija mora da ispuni određene uslove za to.

Iz ovog hrvatskog ministarstva napominju da podržavaju napore Srbije na približavanju EU, ali da se moraju ispuniti uslovi za otvaranje važnog poglavlja 23.

Uslovi su, kako navode, između ostalog, poštovanje ljudskih prava, posebno manjinskih, u skladu sa međunarodnim konvencijama i ratifikovanim međudržavnim sporazumima, puna saradnja sa Haškim tribunalom i reforma pravosuđa, koja uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cijele bivše Јugoslavije.

Ministar za evropske integracije Srbije Јadranka Јoksimović izjavila je da se za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU čeka još odobrenje Hrvatske.

Јoksimovićeva je ukazala da Zagreb može da uspori evropske integracije Srbije, ali, istakla je, to ne bi bila dobra poruka jer je “stvar svake države da pokaže koliko je iskreno posvećena dobrim bilateralnim odnosima i regionalnoj saradnji”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA