Film “Spomenko na vječnoj straži” – podsjećanje budućim generacijama

1108

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je večeras da dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži”, autora Mileta Savića, predstavlja trajan zapis o najmlađem borcu Vojske Republike Srpske koji je poklonio život na braniku otadžbine i podsjećanje budućim generacijama da su za opstanak na ovim prostorima ginuli i najmlađi.

Malešević, koji je u Doboju prisustvovao pretpremijeri ovog filma, na dan kada se navršavaju 23 godine od pogibije najmlađeg borca Vojske Republike Srpske, zahvalio je autoru i Boračkoj organizaciji Srpske za sluh da bude dokumentovano sve što se dešavalo u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je naveo da Spomenko Gostić nije želio napustiti rodnu grudu već je odlučio da bude sa ljudima koji su branili svoje postojanje na ovim prostorima.

“NJegovi snovi nisu dosanjani, nije dočekao kraj rata, nije dočekao da nastavi školovanje… Neprijatelj nije razlikovao dijete od odraslog, te je, nažalost, Spomenko u tom ratu izgubio život”, rekao je Malešević.

Autor Mile Savić istakao je da je cilj filma da se od zaborava sačuva Spomenko Gostić i njegovo djelo za srpski narod, otadžbinu i Republiku Srpsku.

On je rekao da se u Doboju prikazuje pretpremijera jer se u dokumentarac htjela uvrstiti i izjava Predraga Simikića, koji je svojevremeno iz Pariza došao po Gostića da ga odvede u Francusku, te što je Spomenko bio vezan za dobojsku regiju.

Savić kaže da za emitovanje filma “Spomenko na vječnoj straži” postoji interesovanje i u Moskvi i Beču.

Film je snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, a pretpremijerno je prikazan večeras u dobojskom Centru za kulturu.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. To mjesto, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA