Film o najmlađem borcu Vojske Srpske: Multipleks “Palas” u ponedjeljak, ulaz slobodan

830

Cilj dokumentarnog filma “Spomenko na vječnoj straži” je da lik najmlađeg borca Vojske Republike Srpske (VRS), Spomenka Gostića, i ono što je učinio za srpski narod i otadžbinu budu sačuvani od zaborava, rekao je autor filma Mile Savić.

Naš Spomenko nije želio da napusti rodnu grudu, nego je odlučio da bude s ljudima koji su branili svoju porodicu, dom i vjekovno ognjište – naveo je Savić.

On kaže da su ga Spomenkovo herojstvo, poštenje, predanost i ljubav prema svom narodu inspirisali za snimanje ovog dokumentarca.

Savić je napomenuo da za emitovanje filma “Spomenko na vječnoj straži” postoji interesovanje i u Moskvi i Beču.

Premijera dokumentarnog filma trebalo bi da bude održana u ponedjeljak, 4. aprila, u multipleksu “Palas” u 16.45 časova, a ulaz je besplatan.

Film je snimljen u saradnji s Boračkom organizacijom Republike Srpske, a pretpremijerno je prikazan 20. marta u dobojskom Centru za kulturu, povodom obilježavanja 23 godine od Spomenkove pogibije.

Ministar prosvjete i kulture, Dane Malešević, izjavio je na pretpremijeri da ovaj film predstavlja trajan zapis o najmlađem borcu Vojske Republike Srpske koji je dao život za otadžbinu i podsjetnik da su za opstanak na ovim prostorima ginuli i najmlađi.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i koji je rame uz rame s komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren, prenose agencije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA