FIFA: Blaterova godišnja plata bila je 3,76 miliona dolara

659

Međunarodna fudbalska federacija prvi put je objavila podatke o primanjima njenog doskorašnjeg predsjednika Sepa Blatera, iz kojih se vidi da mu je prošlogodišnja plata iznosila 3,76 miliona dolara.

Istovremeno je saopšteno i da je 2015. godinu FIFA završila sa gubitkom od 122 miliona dolara.

Blater je u oktobru prošle godine suspendovan zbog kršenja etičkog kodeksa, a do tada je primio osnovnu platu u iznosu od 2,964,379 franaka.

Zbog suspenzije mu nisu isplaćeni godišnji bonusi, ali je tokom godine dobio dodatnih 450.000 dolara na ime nagrade za četrdesetogodišnji rad u FIFA, prenio je AP.

Prošle godine FIFA je, prvi put poslije 2002, poslovala sa gubitkom, zbog toga što još nije potpisala nijedan soponzorski ugovor za naredni Svjetski kup.

Ukupni prihodi svjetske kuće fudbala u 2015. iznosili su 1,152 milijarde dolara, dok su rashodi bili 1,274 milijarde. Oni uključuju i 61,5 milion dolara potrošenih na “pravne stvari”.

Pretjeranih razloga za brigu ipak nema, jer je rezervni fond FIFA i dalje dobro popunjen i trenutno u njemu ima 1,34 milijarde dolara.

U protekloj godini FIFA je za plate članova svog Izvršnog komiteta i profesionalnog osoblja potrošila 27,9 miliona dolara, što je skoro 12 miliona manje od sume koja je za tu namjenu potrošena u 2014, godini Svjetskog kupa.

Bivši generalni sekretar FIFA Žerom Valke lani je primio 2,125 miliona franaka, svaki član Izvršnog komiteta dobio je po 300.000 dolara, s tim što je Isa Hajatu, kao predsjednik Komiteta za finansije, zaradio dodatnih pola miliona.

FIFA je odlučila da, u skladu sa reformama i modernizacijom rada, javno objavljuje primanja svojih funkcionera i zaposlenih, na čemu je insistirao novoizabrani predsjednik Đani Infantino.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA