Entitetske strategije sastavljaju u jednu?

612

Na sastanku entitetskih ministarstava saobraćaja sa predstavnicima Ministarstva komunikacija i transporta BiH, koji je održan danas, dogovoreno je da se razmotri prijedlog da entiteti donesu vlastite strategije koje bi eventualno bile objedinjene u jedan dokument. Taj prijedlog na sastanku iznio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, koji je i učesnicima sastanka iznio stav da Vlada RS ne podržava izradu strategije transporta BiH i akcionog plana, jer za to ne postoji ustavni osnov.

– Sačekaćemo da se Ministarstvo komunikacija i transporta izjasni o ovom prijedlogu, jer su na samom sastanku bila oprečna mišljenja – rekao je Trninić.

Kako nezvanično saznajemo, bez obzira na stav Vlade RS u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, otpočele su aktivnosti za izradu strategije transporta BiH i akcionog plana. Zajedno sa domaćim stručnjacima, na tom dokumentu, prema nezvaničnim informacijama, rade i stručnjaci i konsultanti iz Velike Britanije, međutim, do zvanične potvrde ovoga nismo uspjeli doći.

Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH, nedavno je rekao da je sa “veleposlanikom Velike Britanije dogovoreno učešće njihovih stručnjaka u izradi strategije” i da je sa njima već trebalo da bude održan sastanak, ali da je otkazan dok se ne riješi problem sa učešćem predstavnika RS.

Dalipagić je takođe indirektno potvrdio i ono što su “Nezavisne” ranije pisale, a to je da bez strategije BiH ne može aplicirati prema evropskim i međunarodnim finansijskim institucijama te da evropski zvaničnici sve više skreću pažnju na taj problem.

Strategija transporta BiH trebalo bi da bude gotova do juna, kada će biti održana investiciona konferencija u Parizu, a o tome su nedavno govorili i Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Inače, bez ove strategije, kao i strategije energetike, BiH ne može kandidovati nijedan projekat prema evropskim institucijama i međunarodnim kreditorima. Prema nezvaničnim informacijama, kao jedan od pritisaka na RS, evropski zvaničnici mogli bi izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške usloviti izradom strategije transporta BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA