Diplomata biciklom od Haga do Beograda u humanitarne svrhe

772

Holandski diplomata Ivar Skers biciklom će preći put od rodnog Haga do Beograda, kako bi prikupio pomoć za djecu oboljelu od raka u Srbiji.

Skers, koji je politički sekretar i šef odjeljenja za medije, kulturu i javnu diplomatiju u Ambasadi Kraljevine Holandije u Srbiji, na put će krenuti u subotu 30. aprila, a putovanje će trajati 13 dana.

Predviđena ruta je 2.038 kilometara i prolazi kroz šest zemalja – Holandiju, Nemačku, Austriju, Mađarsku, Hrvatsku i na kraju kroz Srbiju, saopšteno je iz holandske ambasade.

Cilj putovanja je, kako se navodi, prikupljanje pomoći za organizaciju Nurdor Srbija (www.nurdor.org), udruženje roditelja čija djeca boluju od raka i koji su osnovali udruženje za brigu o deci koja su na terapiji u beogradskim bolnicama.

Deca borave u kućama udruženja Nurdor kad god ne moraju da su u bolnici i tako provode više vremena sa roditeljima. Nurdor u potpunosti zavisi od donacija.

U martu 2015. godine tim Ambasade Holandije posetio je jednu od Nurdorovih kuća u Beogradu u okviru inicijative “Holandija radi”, čiji je cilj da se okupe pojedinci, grupe prijatelja ili kolega, i da zajedno realizuju neki projekat u svom kraju.

Holandska ambasada je u Nurdor roditeljskoj kući opremila dečje igralište, zasadila sadnice jabuka u vrtu, postavila police za knjige, obezbedila knjige i druge ukrase za kuću, kaže se u saopštenju.

Povodom ovog biciklističkog putovanja je napravljen veb-sajt za prikupljanje sredstava za Nurdor http://www.gofundme.com/biking4nurdor.

Preko sajta je moguće donirati sredstva, a informacije o putovanju će biti ažurirane svakodnevno.

Sav prikupljeni novac će biti upotrebljen kako bi Nurdor Srbija mogao da nastavi da obezbeđuje najbolje moguće uslove deci koja boluju od raka, kao i da njihovim porodicama olakša dug i bolan proceš lečenja.

Skers je prošle godine imao sličan pokušaj da biciklom ide od Haga do Beograda, i tom prilikom je donirao 60.000 dinara Nurdoru, ali je putovanje morao da prekine na pola puta zbog povrede ruke, saopštila je holandska ambasada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA