Dijelovi Brčanske bolnice i dalje čekaju na rekonstrukciju (VIDEO)

593

Operacioni blok i intenzivna njega, Brčanske Bolnice već duže vrijeme čekaju na rekonstrukciju i obnovu prostora u koji se godinama nije ulagalo. Ovo pitanje našlo se danas i kao jedna od tema kojima se bavila Vlada Distrikta, a detalje o narednim koracima, zna naša dopisnička ekipa iz Brčkog.

Zastarela oprema u operacionom bloku, odjeljenje intenzivne njege,slike su koje prikazuju realno stanje pomenutih odjeljenja . Prema riječima šefa Odjeljenja intenzivne njege, posao oko zbrinjavanja pacijenata obavlja se otežano ali ipak korektno uz stalne improvizacije na koje je primorano zdravstveno osoblje.

– Mi u ovim prostorima, bitišemo od osamdesetih godina. Za rekonstrukciju ovog prostora je davno isteklo vrijeme i ovo je prilika da utičemo na članove Vlade, odnosno članove Skupštine da isprate već urađen projekat obnove, odnosno rekonstrukcije odjela intenzivne sa operacionim blokom. Time ćemo dobiti bolje uslove, kako za bolesnike, tako i za zdravstvene radnike koji stvarno sad rade u neuslovnim prostorijama, rekao je šef Odjeljenja intenzivne njege JUBolnica Brčko.

Situacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi svjesni su i u resornom odjeljenju. Upravo rekonstrukcija pomenutih djelova bolnice, bila je i jedna od tema kojom se bavila Vlada Distrikta. Šefovi odjeljenja su nakon duže rasprave dali saglasnost da se nastavi sa realizacijom kapitalnog projekta iz 2013.godine koji se odnosi upravo na na rekonstrukciju pomenutih bolničkih Odjeljenja.

– Ja sam još dolaskom na pozivciju šefa Odjeljenja, stavila odmah u Budžet, ovaj, sredstva rezervisala za rekonstrukciju operacionog bloka, anestezije i intenzivne njege, s obzirom da se u tom dijelu bolnice nije radilo ništa od njene izgradnje, da je sve živo dotrajalo i da je sve to u jednom jako lošem stanju, kazala je šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta Anđa Nikolić.

Nikolićeva je pojasnila da su realizaciju projekta obnove i rekonstrukcije usporavale brojne proceduralne greške i brojni tenderi.Sredstva predviđena kapitalnim budžetom u vrijednosti od milion i sto hiljada maraka, rezervisana su za namjenu obnove i trebala bi u što skorijem roku biti upotrebljena za modernizaciju bolničkih odjeljenja

– Kao novost, dobijamo potpuno novu intenzivnu njegu, dobijamo kompletno renovirane sale. Znači idemo, počev od pravljenja antistatik podovoa, od plafona koji moraju biti antigljivični, antibakteriski. To su materijali, sve u tenderskoj dokumentaciji strogo navedeni, znači po ISO 5 standardima najsavremeniji, dodala je Nikolić.

Kada će početi radovi na rekonstrukciji operacionog bloka i intenzivne njege Nikolićeva nije mogla da precizira. Naglasila je da je sada na redu Odjeljenje za stručne i administrativne poslove koje treba da putem tendera izabere izvođača radova, koji bi u roku od 4 mjeseca, trebao da završi poslove koji se tiču renoviranja pomenutih odjeljenja brčanske bolnice.

Autor: Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA