Crna Gora spremna za promjenu migrantske rute

435

Crna Gora je spremna za eventualnu promjenu migrantske rute preko Balkana i uradiće sve da bi bila ispoštovana njihova ljudska prava, poručila je ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Kovačevićeva je podsjetila na plan djelovanja Crne Gore za slučaj priliva migranata, te da su pripremljena mjesta eventualnog ulaska, gdje je obezbijeđeno zemljište.

– Potpisani su ugovori sa građanima čije je zemljište, dovedena je struja, napravljen put i adaptirane su karaule za nadgledanje granice, a obezbijeđeni su i kontejneri gdje bi bila pružana zdravstvena pomoć, istakla je Kovačevićeva.

Ona je napomenula da bi za djecu i majke smještaj bio obezbijeđen u Ljuboviću, ali da postoje i alternativna rješenja, te da su u toku i dodatne obuke kadra iz Ljubovića i centara za socijalni rad koji bi radili sa djecom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kovačevićeva je izjavila da će Crna Gora, kada je riječ o migrantima, poštovati sve standarde i međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava bez obzira da li je ruta prolazna ili je riječ o smještaju.

Ona je na današnjem sastanku sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Šućkom Bakovićem istakla da se informacije o ovom pitanju prikupljaju na dnevnom nivou.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA