Coca-Cola po izvornom receptu sadržavala zabranjene sastojke

575

U vrijeme kad je nastala Coca-Cola, alkohol je bio zakonom zabranjen, ali ne i kokain. Tako je Coca-Cola postala bezalkoholno piće s dodatkom kokaina.Tako je Coca-Cola postala bezalkoholno piće s dodatkom kokaina.

Coca-Colu je izumio Džon Pemberton, farmaceut iz američke savezne države Džordžije. On je u američkom Građanskom ratu bio vojnik na strani Konfederacije. Kao ranjenik primao je morfijum protiv bolova, pa je razvio zavisnost o njemu kao i veliki broj ratnih veterana.

Nakon rata tražio je zamjenu za morfijum, pa je napravio piće koje je prodavao pod nazivom Pemberton’s French Wine Coca. Sastojalo se od alkohola u kojem su namakani listovi koke otpuštajući kokain, od kola-oraha koji je davao kofein i biljke damjane koja je navodno liječila impotenciju.

Pemberton je piće preporučivao naročito intelektualnim radnicima kakvih je bilo mnogo u to vrijeme u novonaraslim gradovima. Međutim, kad je lokalna vlast u Atlanti uvela zabranu korištenja alkohola (preteča prohibicije) Pemberton je morao napraviti novo, bezalkoholno piće. Proizveo je prvu količinu pića nazvanog Coca-Cola, što je u osnovi bila bezalkoholna varijanta njegovog dotadašnjeg proizvoda.

Zanimljivo je da je Coca-Cola izvorno sadržavala kokain – on nije bio zakonski zabranjen za razliku od alkohola. Tek krajem 19. vijeka došlo je do zabrane kokaina, pa je recept Coca-Cole izmijenjen i približen današnjem.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA