Britanci sve više traže irske pasoše zbog mogućeg Bregzita

612

Mogućnost izlaska Britanije iz Evropske unije dovela je do značajnog porasta broja zahtjeva Britanaca za dobijanje irskih pasoša, piše londonski “Independent”.

Prema podacima irskog Ministarstva spoljnih poslova, u 2015. godini zabilježen je rekordan broj takvih zahtjeva, odnosno skoro 70.000 koliko ih je podnijeto u kancelariji tog ministarstva u Londonu.

Na dan kada je britanski premijer Dejvid Kameron počeo pregovore u Briselu sa ciljem da izdejstvuje ustupke u vezi sa daljim britanskim članstvom u EU, 18. februara, u službi za pasoše irskog ministarstva registrovan je najveći broj zahtjeva.

Britanski Gardijan navodi da je broj odraslih osoba koje su rođene u Engleskoj, Škotskoj ili Velsu, a koje traže irski pasoš na osnovu toga što su im deda ili baba rođeni u Irskoj, porastao je u 2015. godini za više od trećine u odnosu na 2014, to jest sa 379 na 507.

Irski pasoš mogu da dobiju samo irski državljani, ali irski zakon o državljanstvu znači da ljudi mogu da podnesu zahtjev za takav dokument i na osnovu bračnog statusa, naturalizacije ili porijekla.

Za dobijanje irskog pasoša automatski je kvalifikovan svako ko ima jednog irskog roditelja, čak i ako je rođen u drugoj zemlji, a može ga zatražiti i svaka osoba čiji su deda ili baba rođeni u Irskoj, kao i oni koji su rođeni u Sjevernoj Irskoj.

Irski ministar spoljnih poslova Čarli Flanagen rekao je da je prošla godina bila “puna posla” za pasošku službu, te da očekuje da će broj zahtjeva nastaviti da raste. Uprkos ekonomskim potresima, proevropsko osjećanje ostaje snažno u Irskoj i ne očekuje se da će ta zemlja krenuti stopama svog susjeda ukoliko Britanija izglasa izlazak iz 28-članog bloka na referendumu planiranom za 23. jun, zaključuje Independent.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA