Bramerc: U BiH tri udžbenika iz istorije, a hoćete naprijed?

605

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je balkanske lidere da rade na pomirenju, putu ka EU i prekinu retoriku koja je pratila ratove devedesetih.

Bramerc je na balkanske lidere apelovao dvije nedjelje uoči presude Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i ratne zločine tokom sukoba na Balkanu, koja treba da bude izrečena u Haškom sudu 24. marta, prenosi AFP.

Glavni tužilac Tribunala je izrazio razočaranje zbog nastavljenih podjela između bošnjačke, srpske i hrvatske zajednice.

– Jedno od mojih najvećih razočaranja jeste to što mnogi politički lideri i dalje koriste retoriku koja je bliža nekim izjavama iz prošlosti – rekao je Bramerc novinarima, dodavši da to “ne bi očekivao od odgovornih političara koji se raduju pridruživanju evropskom projektu”.

Kako je kazao, “herojska dobrodošlica” za osuđene ratne zločince po povratku kući ili poricanje srebreničkog genocida od nekih lidera u Republici Srpskoj “samo može da ima veoma negativan uticaj na cjelokupan proces pomirenja”.

Priznavši da je politička realnost složena, Bramerc je rekao da mnogi i dalje odbijaju da prihvate ono što se dogodilo i naglasio da zemlje imaju obavezu da postupaju u skladu sa odlukama i propisima suda.

On je istakao da zemlja koja želi da se pridruži EU mora da poštuje izvjestan broj pravila, od kojih je jedno pravilo zakona, a drugo poštovanje sudske odluke.

– Sve dok u Bosni imate tri različita udžbenika istorije za srpsku, hrvatsku i bošnjačku zajednicu sa potpuno različitim ocjenama ne samo o ratovima, već o posljednjih 200 godina, dakle, ako društvo ne može da se usaglasi o zajedničkoj istoriji, kako onda mislite da krenete naprijed? – dodao je Bramerc.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA