BiH sve bliža roku kada popis stanovništva neće više važiti

756

Sjednica Centralnog popisnog biroa na kojoj se razgovaralo o usvajanju Jedinstvenog programa za obradu podataka popisa stanovništva u BiH završena je bez dogovora.

Pitanje izvođenja rezidenata opet je bio glavni kamen spoticanja i razlog zašto rezultati popisa stanovništva do sada nisu objavljeni.

Zakonski rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 01. jul 2016. godine, a ukoliko se najkasnije do 15. marta ne postigne dogovor između entitetskih zavoda za statistiku, realno je očekivati da BiH neće moći u zakonskom roku objaviti rezultate popisa, a to je naglasio i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da bi popis stanovništva u BiH morao biti relevantan, tačan, preciziran, te u skladu sa kategorijama koje postoje i uklapaju se u međunarodne standarde i pravila Eurostata.

– Ne mogu se oteti utisku da smo ovdje duboko zagazili u određeno politikanstvo i da je neka trka koga će biti više, da bi se nakon toga pričala neka politička priča, a ne da bi se planiralo ispravno i realizovale određene socijalne, ekonomske i starteške aktivnosti – rekla je Cvijanović.

Podsjećamo, ukoliko se ne postigne dogovor nekoliko je mogućih opcija, a jedna od njih je i da se rezultati popisa budu poništeni. To dovodi u pitanje i dalji napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji, odnosno popunjavanje iščekivanog upitnika koji EU treba dostaviti BiH, u procesu nakon predaje aplikacije za članstvo. Takođe, ukoliko se probije zakonski rok značiće i to da je bačeno 50 miliona KM koliko je potrošeno na popis stanovništva.

Sljedeća sjednica Centralnog popisnog biroa najavljena je već za ponedjeljak.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA