U Banji Vrućici održana konferencija o ekološkoj proizvodnji (VIDEO)

730

U Banji Vrućici kod Teslića danas je održana konferencija o ekološkoj proizvodnji. Konferencija je okupila veliki broj proizvođača i stručnjaka iz oblasti proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja.

Tokom Konferencije o ekološkoj proizvodnji predstavljen je dokument „Analiza stanja i mogućnosti razvoja ekološke proizvodnje sa posebnim osvrtom na sektor ljekovitog i aromatičnog bilja” koji je izrađen u sklopu projekta Eco fud tura. Učesnici kažu da im ova i slične konferencije mnogo znače jer imaju priliku da dobiju smjernice, kao i da razmijene iskustva o proizvodnji.

– Pa sve su ove konferencije dobre iz razloga da se proizvođači organizuju. Sam je teško nastupiti. Jer svi otkupljivači traže količinu, pogotovo, inostrani, a mi kao pojedinci to nemam. Ovako kad se udružimo imamo potrebnu količini i cijenu, rekao je Zoran Antešević.

– Mislim da prvesntveno teba raditi na sistemskim rjesenjima za poboljsanje agrara. Ako znamo da bih preko 200 milijarde uveze hrane, dovoljno govori da smo losi domacini…na Treba pokušati izraditi vlastiti brend, a pogotovo onih kojih nema na zapadu. Prvenstveno proizvodnja jagnjećeg mesa, ljekovito bilje i voda, dodao je Nedjeljko Kusturić.

Organizatori konferencije, a ujedno i partneri na realizaciji projekta Eco fud tura, Udruženja privrednika i poslodavaca Žepče te opština Teslić, tvrde da pomenuta konferencija ima za cilj da predstavi stanje u sektoru proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i njegove potencijale te mogućnosti pri zapošljavanju.

– Napravili smo male korake, stanje je dosta početničko, ali misli mda ćemo imati velike rezultate na kraju. Zakljucci, kroz analizu, kroz dokument, bice predstavljeni statisticki podaci, a ono najvaznije, zarada za korisnike, kazao je iz Udruženja preduzetnika i poslodavaca Žepče Ivan Antunović.

– Eco futura projekat ima veliki je znacaj za opštinu Teslić. U smislu što u okviru ovog projekta se otvara a i gradjevinski radovi za taj projekat su vec zavrseni, jedan edukacioni i proizzvodni centar kad su u pitanju prerada ljekovitog bilja i destilerija za esencijalna ulja, rekao je načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

Projekat Eco fud tura finansira Evropska unija iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Svrha projekta je osnovati centre za provođenje usluga i iniciranje novih poslovnih aktivnosti radi podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća, zadruga i udruženja u sektoru agrobiznisa, s posebnim naglaskom na eko proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja.

Autor: Biljana Stokić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA