Otvoren jubilarni 18. Likovni salon (VIDEO)

632

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje, otvoren je jubilarni 18. Likovni salon.

Na ovogodišnjem Likovnom salonu svoja slikarska, grafička i vajarska djela predstavilo je 11 dobojskih slikara i vajara. Najzastupljeniji radovi na izložbi su pejzaži tretirani akvarelom, a svoje mjesto u ovoj postavci našli su i portreti malog i srednjeg formata, objašnjava akademski vajar.

– Ovdje na ovoj izložbi, za razliku od ostalih izložbi koje smo dosad imali, nemamo veliki format ovdje je sve srednji format, mali i minijature. Ja sam ovdje izložio keramiku, ondnosno keramo skulpture, to su djela koja su paljena na otvorenoj vatri. Ja sam rekonstruisao puno i restaurirao keramičkih formi u Muzeju u Doboju, pa sam inspirisan predistorijskom keramikom, rekao je akademski vajar Drago Handanović.

Na ovoj jubilarnoj 18. izložbi dobojskih akademskih slikara svoje radove izložili su i poznati likovni stvaraoci našeg grada. Radovi Bojane Stojaković inspirisani su putovanjem u Finsku, a organizatori ističu da ova mlada umjetnica bilježi visok likovni domet.

– Po pozivu sam učestvovala na izložbama u Finskoj, tačnije u Hamenlini u rodonom gradu Jana Sibelijusa. I onda me je jedna konkretna kompozicija i njen naziv „Putovanje kroz noć i svitanje“ inspirisao da istražujem taj pejzaž i onda sam došla do tog motiva zvijezda koje predstavljaju naše udaljavanje od ambicija i od svjetala grada, a približavaju onome što zaprao jesmo i prirodi, kazala je akademski slikar Bojana Stojaković.

Studentu Odsjeka za crkvenu umjetnost i slikarstvo ovo je prvo učešće na Likovnom salonu. Dobojska publika ima priliku da pogleda njegova dva rada.

– Prvi put učestvujem na ovakvoj izložbi, mimo fakulteta. Predstavio sam svoja dva djela stil je nadrealizma, a tehnika je olovka i tuš. Prvi put sam se usudio da pokušam neke, da napravim svoj korak i da se izrazim svojim rukopisom, istakao je student Odsjeka za crkvenu umjetnost i slikarstvo Marko Pušeljić.

Svi zainteresovani izložbu 18. Likovnog salona mogu pogledati do 12. aprila.

Autor: Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA