Vatrogasac koji šiša vatrom (VIDEO)

1800

Frizer Ljubiša Stanjević iz Gacka prvi je u ovu malu hercegovačku opštinu donio velaterapiju – trend šišanja plamenom. Šišanje vatrom u današnje vrijeme nije ništa neobično, ali je i te kako zanimljivo kada je frizer koji to radi istovremeno i vatrogasac.

Ljubiša Stanjević prije osam godina zaposlio se u gatačkoj Vatrogasnoj jedinici. Iako je godinama gasio požare po hercegovačkom kršu, nikada nije odustao od sna da postane frizer. Prije dvije godine završio je frizersku akademiju u Beogradu, a samo godinu kasnije postao je najinteresantniji frizer u istočnoj Hercegovini, jer je umjesto makaza, za šišanje počeo da koristi plamen svijeće.

– Malo mi je u početku bilo i frka kako ću biti prihvaćen. Svi su čudno gledali. Da me šišaju vatrom? Bože sačuvaj. Ali evo godinu dana radim i dobri su rezultati, rekao je frizer i vatrogasac iz Gacka Ljubiša Stanjević.

Iako se duže od osam godina bori sa požarima, trebalo mu je samo malo da se sa vatrom sprijatelji, pa je tehniku šišanja plamenom savladao za svega sedam dana. Kada je došao u Gacko sa ovom inovativnom metodom, mnogi su bili sumnjičavi, te su se šišanju vatrom prepuštali samo oni najhrabriji. A tako je i danas. Iako za muškarce Ljubiša ima poseban metod – šišanje upaljačem, Hercegovci se u ovom slučaju nisu pokazali kao hrabri.

– Kada sam tek došao, nisu baš bili oduševljeni, takoreći, nekako su svi bili skeptični. Šta će sada šišati plamenom? Ko je on? Izmišlja toplu vodu…Ima, uvijek se nađe jer svaka roba ima svog kupca, kako se kaže, tako da uvijek ima osoba koje hoće da se šišaju plamenom i koje tu apsolutno nemaju straha.

Proces šišanja plamenom svijeće može da potraje i do tri sata, a podrazumijeva umotavanje pramenova kose i spaljivanje ispucalih vrhova. Djevojke koje se odluče za ovu vrstu friziranja moraće da izdvoje 40 KM. Ljubiša kaže da je šišanje vatrom izuzetno korisno za kosu, a najčešće ga primjenjuju mlađe, dugokose dame.

– Velaterapija čuva kosu pola godine da ne puca. Zavari vrh i taj oštećeni dio skine. Zavari ga i on ne puca narednih pola godine i to je neki princip zašto šišanje plamenom, a ne obično šišanje… Ima cura koje hoće, koje imaju dugu kosu, jer to je prosto za cure koje imaju dugu kosu. Neće da šišaju dužinu, nego samo taj oštećeni dio.

Iako se u vatru i požare i te kako dobro razumije, Ljubiša priznaje da je bilo straha kada je plamenom šišao svoju prvu mušteriju. Činjenica da je vatrogasac, kaže, nije mu mnogo pomogla da pridobije i one sumnjičave koji se strogo drže tradicionalnog šišanja makazama.

– Kada sam prvu mušteriju počeo da radim, to smo mi radili na lutkama i apsolutno vidiš da kosa neće planuti. Ali, ipak, kad je bila prva mušterija, kada je bio živi model, pa malo mi je bila frka.

Nakon godinu dana iskustva za Ljubišu je šišanje vatrom postalo samo obično šišanje, pa damama poručuje da bez straha dođu na ovaj tretman. Ako nešto i plane u njegovom salonu originalnog naziva „Niđe veze“ razloga za brigu, kaže, nema, jer gasio je Ljubiša mnogo veće vatre i požare.

Autor: Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA