Otvarena izložba Damiena Hirsta “Nova Religija”

593

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sinoć je otvorena jedna od najkontroverznijih i najiščekivanijih izložbi svih vremena, izložba “Nova Religija” britanskog umjetnika Demijena Hirsta. Izložba je ovo koja je zainteresovala naše sugrađane.

„Nova religija“, „Rane Isusove“, „Lobanja ispod kože“, Sudbina čovjeka“ – ovo su samo neka od djela jednog od najkontroverznijih umjetnika svih vremena Demijena Hirsta. Intrigantni i neobični radovi ovog britanskog umjetnika istražuju izuzetno kompleksne odnose izmeđuz vjere i medicine, između umjetnosti i religije. Izložba je ovo koja na svakoga ostavlja drugačiji utisak, poručuju iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Sa ponosom ističu kako grad Banjaluka može da se pohvali ovom izložbom koju mnogi veći gradovi nisu mogli da dobiju, jer nisu ispunili potrebne uslove.

– Moram da kažem da smo jako ponosni što ova izložba gostuje u našem muzeju. MSU RS imao je zaista jednu fantastičnu priliku da postavi izložbu jednog od najznačajnijih svjetskih umjetnika, i to umjetnika koji pomjera granice, koji zaintrigira medije, koji gdje god da se pojavi zapravo donosi razne polemike. Zaista su brojni ljudi koje intrigira njegov rad. Postoje razna mišljenja. Ova izložba je nešto što već dugo vremena radimo na tome i gotovo godinu dana je pripremano i pripremali smo je u tajnosti, rekla je direktor MSU RS Sarita Vujković.

Suprostavljajući se idealima svakodnevnice i svemu onome što je ispravno, svrstalo je Hirsta u najuticajnije umjetnike u svijetu, umjetnike koji pomjeraju granice. I kao takva, izložba je ocjenjena pozitivnim komentarima od strane publike.

– Komentari na izložbu zasada su veoma pozitivni. Izložba je privukla javnost i prije nego što smo otvorili vrata, i izuzetno mi je drago da kada dovedemo ime i radove nekoga poput Demijena Hirsta i oni profesionalci koji se bave kulturom i koji su u tokovima savremene umjetnosti, već su u mogućnosti da kažu da je ovo nešto zaista sasvim drugačije i nešto što mjenja tokove umjetnosti i kulture u Bosni i Hercegovini, kazala je direktor British Council – a u BIH Larisa Halilović.

Izložba je ovo koja kulturna dešavanja i kulturnu scenu u našem gradu podiže na jedan novi nivo, ističe banjalučki gradonačelnik Slobodan Gavranović. Stroge kriterijume MSU RS ispunio i po prvi put na Balkan doveo jednu ovakvu izložbu.

– Ova izložba je iz Londona prošla nekoliko zemalja i destinacija u evropskim zemljama, od Velike Britanije, Poljske, Norveške, Grčke, Rusije, Italije i prvi put na Balkanu baš u gradu Banjaluci, sam taj podatak govori da smo prvi grad pratkično u jugoistoku Evrope, u kojem je ova izložba prikazana i umjetnička djela čuvenog britanskog stvaraoca Demijena Hirsta, koju smo večeras imali priliku da vidimo, istakao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Demijen Hrist je jednom rekao; „Ima neka praznina u ljudima – u svakome, u meni, koju treba popuniti. Neko to popunjava religijom, a drugi umjetnošću. Ne mislim da je religija odgovor, ali pomaže. Ja na sličan način koristim umjetnost za popunjavanje te praznine.“ Svako od posjetilaca izložbu je protumačio na sebi svojstven i poseban način, ali su ovaj put to tumačenje odlučili da zadrže za sebe. Svi zainteresovani ovu izložbu mogu da pogledaju do 27.maja.

Autor: Tea Beader

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA