U Banskom dvoru otvorena izložba “Univerzumska unifikacija”

778

U banjalučkom Banskom dvoru sinoć je otvorena izložba umjetnika Branka Babića pod nazivom “Univerzumska unifikacij”. Kroz svoje djela, odnosno kroz 11 izložbenih slika, umjetnik se potrudio da nam približi važnost simbola u funkciji pokretanja ljudskog uma.

Snažna potreba za slobodom od svakodnevnog života natjerala je umjetnika Branka Babića da počne da se bavi slikanjem. Na margini nekog novog svijeta, čudo djetinjstva u njemu počelo je da se rađa. Sa svojih 11 djela, koliko ih je umjetnik izložio u Banskom dvoru, pokušao je svima da približi važnost simbola i ljubavi u današnjem životu. Da približi univerzumsku unifikaciju.

– Moja inspiracija je vezana za jedan program, veoma poseban program koji se zove univerzumska unifikacija. Ja sam iskoristio svoje slike ovaj put da dam jednu notu koja bi se mogla nazvati nota ljubavi u budućnosti. To je naša bolja, ljepša budućnost, a simboli koje slike nose koncentracija su te poruke – mira, ljubavi, zajedništva života u toleranciji, rekao je autor izložbe Branko Babić.

Za umjetnika postoje samo putovanja putevima koji imaju srca. Kako nam je sam rekao, zabluda je biti sretan ili nesretan, misleći da sami stvaramo događaje. Ne smijemo da potcjenjujemo moć simbola u kojima smo stvarni i u kojima živimo. Ovakva djela predstavljaju posebnu fazu kod ovog umjetnika. Igra bojama i motivima imaju svoju jasnu poruku.

– Mislim da su sve ove slike urađene 2015.godine. Inače, slikam već tridesetak godina, ne baš u kontinuitetu i pretpostavljam da će sa ovim novim univerzumskim programom to postati vrlo aktuelno. Čovjek bi slici trebao pristupiti kao muzici, da ide osjećajem. Da ne razmišlja mnogo o onome što gleda nego da pokuša osjetiti tu igru boja, kontekst jedna univerzumski, najviše u tim energijama koje su potpuno nove, posebno ljubičasta boja koja je boja spoznaje i da osjeti tu budućnost, ali upravo ono što sam već rekao, budućnost u ljubavi i toleranciji, dodao je Babić.

Nakon što je izložba otvorena, autor je održao konferenciju pred prisutnima. Interesantna umjetnička djela nam poručuju da pazimo na svoje misli jer će tako one postati naše riječi. Da pazimo na svoje riječi, jer će i one postati naša djela. Da pazimo na svoja djela jer će odrediti naš karakter. A karakter određuje – sudbinu.

Autor: Tea Beader

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA