Počeo Međunarodni festival folklora “Razigrana mladost”

670

Članovi Kulturno-umjetničkih društava iz Prijedora predstavili su se tradicionalnim igrama i pjesmama, čime su otvorili Međunarodni festival “Razigrana mladost”. Ne kriju zadovoljstvo što je ova manifestacija već prerasla u tradiciju, jer kako kažu, narodna igra čuva identitet srpskog naroda.

– Folklor je lijep način da se družimo, upoznajemo nove ljude i da sačuvamo našu kulturu – kaže Jovana Žunić, član SKUD-a “dr Mladen Stojanović” iz Prijedora.

– Moj folklorni ansambl se predstavlja Vunjevačkim igrama. Najveći značaj svih folklornih festivala je druženje, upoznavanje i razmjena mišljenja – dodao je Rajko Desnica, umjetnički rukovodilac KUD-a “Milan Egić” iz Brezičana.

Organizatori su ponosni na ovu manifestaciju. Posebno ih raduje to što je festival ove godine dobio međunarodni karakter.

– Pored učesnika iz Prijedora, tu će se naći i učesnici iz Bugarske, Makedonije, Srbije i Hrvatske – potvrdila je Mara Ećim, predsjednik SKUD-a “dr Mladen Stojanović”.

– Ono što jeste naš cilj jeste da ovaj festival uđe u CIOF-ov kalendar. CIOF je asocijacija organizatora folklornih festivala svijeta pri UNESCO-u – objasnio je Dejan Karlica, potpredsjednik SKUD-a “dr Mladen Stojanović”.

Ovo je 14 godina kako Srpsko kulturno – umjetničko društvo “dr Mladen Stojanović” organizuje ovaj festival. I naredne večeri u gradu na Sani biće u znaku nastupa folklornih ansambala, a završetak festivala planiran je u nedjelju kada će se Prijedorčanima predstaviti kulturno – umjetnička društva iz regije i inostranstva.

Autor: Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA