Uskoro zajednički projekat plasteničke proizvodnje (VIDEO)

695

Grananje ekološke proizvodnje, uvezivanje domaćih proizvođača, edukaciju kadra, te širenje tržišta. Ovo su ciljevi koje je pred sebe postavila banjalučka Poljoprivredna škola i firma „Zdrava logika“, a u tome će im sada pomagati i Gradska razvojna agencija. Prvi koraci saradnje su već napravljeni potpisavnjem protokola, a plan je da se izradi 20 novih plastenika.

– Od tih 20 plastenika, jedan dio ide kometentima “Zdrave logike”, da bi se unaprijedio njihov rad, tu ćemo ići sa 18 plastenika. A drugi dio će ići na zemljište Poljoprivredne škole za obuku poljoprivrednih tehničara i preradu proizvoda – rekao nam je Edi Haneš, dirketor Poljoprivredne škole Banjaluka.

Priprema projekta bi trebalo da traje oko deset dana, kaže Haneš. Zatim će projekat biti poslat na više adresa, kako bi se obezbijedila novčana sredstva za realizaciju. U potrazi za domaćim i stranim investitiorima u pomoć stiže Gradska razvojna agencija Banjaluka.

– Naša ideja za ovu godinu jeste da se posvetimo omladinskom i ruralnom preduzetništvu i sasvim je bilo logičćno da smo se našli na istom zadatku. Onda smo vidjeli da jedni drugima možemo pomoći te potpisali protkol kako bi uvezali sve aktere koji mogu više – izjavio je Milenko Gemaljević, V.D Gradske razvojne agencije Banja Luka.

Iz Agencije poručuju da je firma „Zdrava logika“ odradila odličan posao, te da žele i druge mlade ljude postaći da se bave poljoprivredom, te pokrenu vlastiti biznis. Zdrava logika privukla je veliku pažnju javnosti uzgojem i plasiranje domaćih proizvoda uzgojenih bez korištenja pesticida.

– To je sve neprsakno, bukvalno se pušta biljk da sama odraste, osim nekih prirodnih prihrana – kaže Maja Miljević, predstavnik firme “Zdrava logika”.
Poljoprivredna škola želi da podstakne što više mladih da slijede navedeni primjer. Osim toga, uz podršku Gradske razvojne agencije planiraju i opremanja posebnog edukacionog centra za preradu mlijeka.

Autor: Ivana LJubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA