“Nova religija” stigla u Banjaluku (VIDEO)

799

Gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović, priredio je prijem za organizatore izložbe „Nova religija“ britanskog umjetnika Damijena Hersta, koja će večeras biti otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Izložba, čiji je autor jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika, Muzej će realizovati u saradnji sa „Galerijom Pol Stolper“ iz Londona i uz podršku Britanskog savjeta

Banjalučani će ovu izložbenu postavku moći pogledati zahvaljujući saradnji “British Councila” i Galerije Pola Stolpera iz Londona, gdje je “Nova religija” i prvi put prikazana prije punih 11 godina. Demijan Herst, najpoznatiji, najkontroverzniji i najskuplji umjetnik današnjice, nije stigao u grad na Vrbasu, ali je iz Londona doputovao Pol Stolper, njegov prijatelj i prvi kustos izložbe.

– Nadam se da će u Banjoj Luci, našoj prvoj stanici na turneji na Balkanu, biti dosta posjetilaca. Čuo sam da radite na rekonstrukciji tvrđave Kastel i vjerujem da će to biti prostor koji će ugostiti neke nove izložbe i ojačati saradnju između institucija kulture kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou – rekao je Stolper.

Demijan Herst je ime u svijetu umjetnosti. Opet to ne znači da će se svakom svidjeti njegov rad. O njegovoj impresivnoj izložbi banjalučka publika tek treba da zauzme stav.

– Radovi Demijana Hirsta su vrlo kontraverzni, i izazivaju različite reakcije publike. Već nakon jučerašnje premijere imali smo različita mišljenja Meni je uistinu drago da ova izložba poziva sve one koji jesu i koji nisu ljubitelje ove vrste umjetnosti da dođu, vide i da imaju svoje mišljenje o njoj – izjavila je Larisa Halilović, direktor Britanskog savjeta u BiH.

Za Muzej savremene umjetnosti i za grad Banjaluku ova izložbena postavka važan je iskorak. Pogotovo zbog činjenice da je naš muzej savremene umjetnosti uspio ostvariti saradnju sa čuvenom Stolperovom galerijom.

– Poslije velikih evropskih metropola, izložbu će moći da vide i građani Banje Luke ali i regije. Grad je podržao ovu izložbu koja će trajati i za vrijeme obilježavanja  Dana grada, čime će obogatiti sadržaje ovogodišnje proslave – naglasio je gradonačelnik. On je najavio da će uskoro biti otvorena Kamena kuća u tvrđavi „Kastel“, u kojoj će se moći organizovati slične izložbe – rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Ovu, veoma intrigantnu izložbenu postavku, sve do 27 maja, možete pogledati u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Autor: LJubinko Spasojević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA