Porodilište u Mrkonjić Gradu (VIDEO)

3389

Ponedjeljak. Trudnice nestrpljivo čekaju još jedan pregled. Žamor odjekuje praznim hodnicima. Ovo su rijetki dani u sedmici kada su ženama iz Mrkonjić Grada i okolnih mjesta dostupni ginekolozi. Drugim danima u porodilištu Doma zdravlja „Dr Jovan Rašković “ u Mrkonjić Gradu vlada potpuna tišina. Porodilište koje datira još od prije Drugog svjetskog rata, prestalo je da radi sredinom 2014. godine. Direktor ove zdravstvene ustanove dr Radivoj Erak kaže da u njihovom timu trenutno nedostaje specijalista ginekologije i akušersta koji bi radio puno radno vrijeme i bio pripravan za potrebe pacijenata.

– Pošto nas je doktorica, ginekolog na nekoliko mjeseci prije obavijestila da napušta Mrkonjić i odlazi u Beograd. Nije bilo vremena da se obezbijedi novi kadar. Mi smo odmah poslali svog ljekara na specijalizaciju, ali njemu nedostaje još dvije godine da se vrati da imamo ljekara sa punim radnim vremenom, rekao je dr Radivoj Erak, direktor JZU Dom zdravlja „Dr Jovan Rašković“ Mrkonjić Grad.

Ova ustanova je u dva navrata raspisivala Javni konkurs za radno mjesto ginekologa – akušera. Međutim, direktor ističe da zainteresovanih nije bilo.

– Tako da smo sada u problemu, ali smo angažovali dvojicu kolega iz Banjaluke iz Kliničkog centra, koji dolaze tri puta sedmično što mislimo da je dovoljno za ambulantni rad. Međutim za porodilište je to nemoguće ako nemamo ljekara koji je u Mrkonjiću, u blizini Doma zdravlja istakao je Erak.

Umjesto plača tek rođene djece i zadovoljnih osmijeha majki, u ovom porodilištu zatekli smo samo babice, hladne instrumente, prazne bolničke krevete i trudnice koje bi voljele porođajnu salu nadomak kuće. Kao što je imaju i žene u Banjaluci.

– Dolazim iz Šipova. U sedmom mjesecu sam trudnoće. Prvenstveno bih skrenula pažnju da mi nemamo ginekologa u Šipovu. Nama je daleko i Mrkonjić, a kamoli Banjaluka, rekla je Maja Vuković, trudnica iz Šipova.

A nekada je sve bilo drugačije, priča nam babica Rada Vasić koja je u ovoj ustanovi zaposlena još od 1977. godine. Tokom 1994 godine imali su preko 700 poroda. U 2009. Samo 116, da bi se taj broj narednih godina znatno smanjivao. Tako je u prvoj polovini 2014. godine registrovano samo 29 porodjaja.

– To je bilo nestvarno spram sada. U toku 24 h bilo je i po pet porodjaja, a da vam ne kažem u toku rata kada se stizalo sa svih strana. Tad smo imali jako puno poroda, da su nam trudnice i porodilje ležale čak i po dvije u krevetu. Nemoguće je uporediti ovo i ono vrijeme. Dolazile su na trudnice iz Šipova, Ribnika, za vrijeme rata i iz Kupresa, istakla je babica Rada Vasić.

Niko tada nije slutilo tada da će ovo porodilište prestati da radi. Bebe su, kaže babica Rada, neposredno nakon porođaja bile sklupčane pored svojih majki. Danas, prazne sobe odišu samo lijepim emocijama i sjećanjima.

– I sada kada ne radi porodilište, prije sedam dana je krenula trudnica iz Šipova. Zvali su me od kuće. Kada sam pregledala trudnicu, vidjela sa da nema teorije da stigne do Banjaluke. Tu sam obavila porod i mi smo transportovali majku i bebu zajedno, dodala je Rada Vasić.

Posljednjih godina u Domu zdravlja „Dr Jovan Rašković“ obavljao se jedan porod sedmično, a to je nedovoljno za egzistiranje porodilišta, kaže direktor ove ustanove. Ali bez obzira na finansijski momenat, ističe, porodilište je svih ovih godina bilo dostupno trudnicama. Erak navodi da bi ovo porodilište po pravilu trebalo imati tri ginekologa i prijeko potrebnu operacionu salu.

– Nedostatak hirurške sale u blizini porodilišta danas je veliki problem. Do samog čina poroda sve može biti regularno. Međutim kad krene sam čin poroda niko ne može znati šta se sve može iskomplikovati. To je veliki problem za nas, mala porodilišta, pri Domu zdravlja, istakao je Erak.

Porodilište u Mrkonjić Gradu trebalo bi da ponovo počne sa radom tokom 2018. godine. Sa novim kadrom, starim sjećanjima koja ne blijede, ali i novom nadom da će ovim prostorijama ponovo odjekivati plač novorođenih beba.

Autor: Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA