Vučić: Najveći strah je nestabilnost u regionu

697

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da najveći strah ima od nestabilnosti u regionu, jer je za nastavak ekonomskih reformi u Srbiji neophodna politička stabilnost.

– Situacija nije idealna ni u Makedoniji, ni u Prištini, nigdje. Nažalost imate rast nacionalističkih i ekstremističkih snaga i u nekim zemljama EU gdje se crnokošuljaši šetaju po njihovim glavnim ulicama, rekao je Vučić na otvaranju Kopaonik biznis foruma.

On je istakao da je ponosan i srećan što to “makar javno” nije slučaj u Srbiji, iako je i u Srbiji nedvosmisleno vidljiv rast ekstremističkih snaga.

Vučić je naveo da je za nastavak ekonomskih reformi u Srbiji neophodna politička stabilnost u regionu i ukazao da najveći spoljni problem predstavlja migrantska kriza, u vezi sa kojom, kako je ocijenio, nije postignut sveobuhvatni dogovor.

– Suočavamo se sa izbjegličkom krizom i ma koliko vam rekli iz EU da su se dogovorili – po onome što sam video oni se nisu dogovorili ništa. Da li će da se dogovore, o tom po tom. Šta će da se dešava i šta je politika po pitanju migrantske krize ne znam, šta je to sveobuhvatno evropsko rješenje ja ne znam, nisu znali ni juče u Briselu da to kažu, rekao je Vučić.

On je naglasio da će Srbije u narednom periodu da prati i da se ponaša u skladu sa evropskim pravilima i sa onim što njeni partneri budu donijeli kao odluku.

– Nadam se da će dogovori sa Turskom moći da funkcionišu jer je to od velikog značaja za sveukupnu, bezbjednosnu, političku i ekonomsku stabilnost Srbije, regiona i cijele Evrope, rekao je Vučić.

On je ocijenio da bi put lakih rješenja vodio Srbiju u ambis i da mu zato “ne pada na pamet da pravi bilo kakav kompromis oko budućnosti”.

– Nema kompromisa, Srbija mora da ide u budućnost, da čuva prijateljstva, ali je jasan put i tip društva kojem želimo da pripadamo, tu razgovora i kompromisa nema, rekao je Vučić.

On je istakao da su mjere Vlade Srbije bile teške i nepopularne, ali su omogućile fiskalnu konsolidaciju, pomjeranje naviše na Duing biznis listi Svjetske banke, pohvale međunarodnih finansijskih institucija, ali i izvjesno povećanje, odnosno vraćanje plata i penzija, koje su bile smanjene.

Vučić je ocijenio i da nije siguran da je Vlada Srbije donijela najbolju odluku da ne privatizuje “Telekom Srbije”.

Vučić je ocijenio da će peta revizija aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) biti najteža, jer je potrebno da se izvedu još neke teške mjere.

– Ako prođemo petu reviziju, ne vidim da ćemo dalje imati velike probleme. Želim da prođemo kompletan aranžman sa MMF-om, jer je to garancija da smo na dobrom putu, zaključio je Vučić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA