Masaža za trudnice (VIDEO)

1898

Standardne trudničke tegobe nisu zaobišle ni Jovanu Rauš. Bolovi u leđima i grčevi u nogama za Jovanu su postale dio svakodnevice. U petom mjesecu trudnoće odlučila je da posluša savjete prijatelja, te da se, barem jednom sedmično, prepusti opuštajućoj i laganoj masaži.

– Radim kao stomatološki aiastent u jednoj stomatološkoj ordinaciji i zbog stajanja imam problema već sa leđima – rekla je Jovana Rauš.

Puno mojih poznanika već se masiralo kod Djurice Štule. Čula sam samo pohvale za njega, tako da sam se i ja odlučila za masažu – kaže ona.

Fizioterapeut Đurica Štula poručuje trudnicama da više nema razloga da ih bole leđa, vrat, ramena i glava. Lijek za dušu, ali I svakodnevne tegobe je jednostavan. Eterična ulja, nježna masaža cijelog tijela i opuštajuća muzka učiniće da se trudnice za vrlo kratko vrijeme oslobode mentalnog i fizičkog umora. Od prenatalne masaže, kaže trudnice imaju višestruke koristi.

– Trudnoća se naziva drugo stanje iz više razloga. Dešavaju se fiziološke promjene na ženskom tijelu, počevši od unutrašnjih organa do mišića, kostiju, zglobova i sve je to teret trudnoće. Jako pozitivno djeluju na trudnice koje osjećaju neku bol ili samo žele da se opuste zbog svog drugog stanja. Znamo da trudnice često mijenjaju raspoloženje, ne znaju šta ih boli, kako da se namjeste. Masaža dosta toga može da drži u nekom lijepom raspoloženju duži period – kaže Đurica Štula iz “Libra studio” Banjaluka.

Ipak, masaža se ne preporučuje trudnicama koje osjećaju bolove u stomaku, imaju simptome za prijevremeni porođaj ili ostale smetnje i oboljenja. Prije odlaska fizioterapeutu, trudnice bi se trebale posavjetovati sa ginekologom, kaže naš sagovornik.

Masaža trudnica uglavnom može da bude samo masaža leđa ili da se radi masaža čitavog tijela. Leđa, noge, zadnja strana i glava. Najčešće su to blaži hvatovi, bez nekih velikih pritisaka, ubacuje se limfna drenaža nogu I relaksiciona masaža glave I otprilike traje nekih sedamdeset minuta – kaže on.

Izbjegavaju se jaki hvatovi, mada rameni pojas nije nužno neophodno da se ne osjeti neki bol jer tu najčešće ima kvržica, tako da se tu može ići sa jačim pritiskom, ali generalno masaža trudnice služi prvenstveno da se trudnica relaksira, osjeća ugodno i otklone bolovi.

Stručnjaci kažu da je masaža najstarija i najprirodnija metoda za očuvanje zdravlja. Dokazano je i da lagana masaža stomaka kod trudnica opušta i umiruje plod.

Može se stomak masirati. To je dozvoljeno i čak štaviše poželjno. Beba voli da osjeti taj dodir, a negdje sam se ja ohrabrio da malo više radim masažu trudnica jeste kada je moja supruga dva puta bila trudna. Većinu vremena sam je masirao. Ona se dobro osjećala. Beba se nakon masaže umiri isto – rekao je Štula.

Masaža nogu je odlična za trudnice zato što se često javlja oticanje u nogama, nakuplja se tečnost i onda masaža nogu sa limfnom drenažom riješava te probleme sa nakupljanjem tečnosti jer kako trudnoća odmiče, tjelesna težina se mijenja. Sve to pada na lumbalni dio kičme i na noge. Tako je isto važno da se i noge u trudnoći održavaju – kaže on.

Jovana je pred kraj našeg druženja, za gledaoce porodičnog magazina PRVI KORAK, imala kratku poruku.

Jako je opušteno. Već osjećam olakšanje u ramenom dijelu gdje inače imam problem. Preporučila bih svim trudnicama da dođu na masažu – rekla je Jovana.

Libra studio otvoren je u avgustu prošle godine i za vrlo kratko vrijeme postao je omiljen među ljubiteljima masaže i opuštanja. Svi koji žele da odvoje barem sat vremena za sebe i svoju dušu, dobro došli su u Libra studio.

Đurica najavljuje da će uskoro u Banjaluci održati kurs masaže u želji da nauči tate kako da na najbolji način masiraju svoje voljene trudnice. Više informacija o ovom kursu, ali i o Libra studiju možete saznati putem istoimene fb stranice.

Autor: Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA