Radončić zadržan u Sudu: Tužilaštvo zatražilo određivanje pritvora

549

Pred sudom BiH danas je održano ročište Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a koji je optužen za ometanje rada pravosuđa, javlja novinar Nezavisnih novina.

Fahrudin Radončić se još nalazi u prostorijama za zadržavanje Suda BiH i čeka odluku suda. Sutkinja Minka Kreho je odlučila da optuženi Fahrudin Radončić bude zadržan u prostoriji za zadržavanje dok se ne odluči o prijedlogu Tužilaštva BiH da mu pritvor bude određen do okončanja suđenja. Asim Crnalić, jedan od Radončićevih advokata je rekao da se očekuje da Sud donese odluke u roku od dva sata.

Sud BiH je prije 17 dana uklonio mjere pritvora Radončiću i odredio mjere kućnog pritvora i zabrane kontaktiranja s medijima, međutim odmah nakon napuštanja pritvorske jedinice Radončić je dao izjave medijima kazavši da se protiv njega vodi montirani politički proces nakon čega je u restoranu Avazovog tornja slavio svoj izlazak iako mu je sud odredio da mora isključivo da boravi u svom stanu koji se nalazi na 33.spratu Avazovog tornja, Tužilaštvo je potom odmah zatražilo da se Radončić vrati u pritvor zato što je prekršio mjere zabrane a taj prijedlog je prvobitno odbijen da bi danas na ponovni prijedlog Tužilaštva sudija za prethodni postupak Minka Kreho zakazala ročište kako bi se stranke izjasnile a sud potom odmah donio odluku.

U sudnici su prikazana tri video snimka koja jasno pokazuju da je Radončić kontaktirao sa medijima i da je prisustovao slavlju u njegovu čast u Avazovom tornju. Stoga je Tužilaštvo zatražilo da se Radončiću odrede mjere pritvora kako bi se izbjegao kontakt sa medijima i uticaj na svjedoke.

Advokat Radončića Asim Crnalić kazao je da njegov branjenik nije bio detaljno upoznat sa rješenjem o mjerama zabrane jer ga nije pročitao te da je njegov izlazak iz pritvora organizovan na brzinu i bez prisustva advokata, na šta je sudinica upozorila da ona ima pismeni izvještaj koji je njen saradnik napravio, a u kojem stoji da je Radončić pušten iz pritvora onog momenta kada je njegov advokat donio njegove pasoše u Sud BiH.

Crnalić je kazao da je on potom izašao iz suda BiH gdje je bio prisutan veliki broj novinara i pitao je novinare da li je Radončić izašao na šta su novinari odgovorili da jeste.

– Ja sam odmah krenuo ka Avazovom tornju i otišao sam u stan svog klijenta gdje sam zatekao njegovu bivšu suprugu, pitao sam je gdje je Radončić, ona je kazala da on još nije došao. Potom sam se spustio na recepciju, gdje su me obavijestili da je slavnje u restoranu na 31. spratu. Otišao sam u restoran i rekao sam Radončiću da odmah mora da ide u stan, rekao je Crnalić i dodao da nakon toga njegov klijent nijednom nije prekršio mjeru zabrane.

Radončić je na ročištu kazao da je tačno da je bez advokata izašao iz pritvorske jedinice i kazao da se protiv njega vodi montirani politički proces na šta ga je sudnica upozorila da to nije tema današnjeg ročišta.

On je istakao da Tužilaštvo neosnovano optužuje ministra policije Kantona Sarajevo Ismira Juska (kao simpatizera SBB-a) da ne provodi korektno mjere zabrane u njegovom slučaju. Radončić je istakao da je u ovih 17 dana kućnog pritvora imao više od 30 posjeta policije.

Radončić je potvrdio da je bio u restoranu ali da se tu zadržao samo nekoliko minuta. Dragan Barbarić, drugi branilac, zatražio je danas da se ukinu mjere kućnog pritvora i kontakta sa medijima Radončiću i da se ostave samo zabrane kontaktiranja sa svjedocima i suoptuženima, ali Tužilaštvo se usprotivilo te je naglašeno da se na ovom ročištu o tome ne može odlučivati.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA