Ugrožena nezavisnost Regulatorne agencije za komunikacije

685

Član Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH LJubo Božović izjavio je Srni da je ugrožena nezavisnost te agencije i njenog Savjeta.

– To je gorući problem – rekao je Božović.

Božović je istakao da je na današnjoj sjednici Komisije Savjeta RAK-a za izbor direktora Agencije, koju čine svi članovi Savjeta RAK-a, zaključeno da se po ko zna koji put traži sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem ili tročlanim Kolegijumom Savjeta ministara na kojem bi članovi Savjeta Agencije iznijeli svoje stavove i razmišljanja, prije svega o svojoj nezavisnosti.

– Ne možemo da tolerišemo pritiske sa strane i to hoćemo da kažemo Savjetu ministara BiH. Hoćemo da kažemo: `Ponižavate nas, a tražite od nas, preko naših leđa, da budemo dežurni krivci za sve`. Ko zna koji put tražimo od Savjeta ministara BiH da nas prime. Nije nam jasno zašto ne žele da sa nama razgovaraju. Oni se oglušuju o naše zahtjeva da je to neshvatljivo – istakao je Božović, dodajući da nema prave komunikacije.

Prema njegovom mišljenju, Savjet Agencije mora da se izbori da RAK ima svoju nezavisnost i ovaj trenutak je, možda, i najpogodniji da se kaže je li Savjet RAK-a nezavisan ili nije.

– Ako sada to ne uradimo bojim se da ćemo samo biti neko za potkusurivanje, što ne želimo. Izbor direktora, nažalost, ide stranački – naglasio je Božović.

On je rekao da na današnjem sastanku nije donesena nikakva odluka o direktoru RAK-a i da Savjetu ministara BiH neće biti upućen prijedlog za imenovanje dok ne bude razriješeno pitanje nezavisnosti Savjeta Agencije, odnosno dok njegove članove ne primi neko iz Savjeta ministara BiH.

Božović je saopštio da su se na konkurs za direktora RAK-a prijavila dva kandidata, od kojih jedan formalno nije ispunjavao uslove.

– On je otpao i samo je na intervju došao Predrag Kovač – rekao je Božović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA