Sukob policije i izbjeglica u Francuskoj, ispaljene rakete (VIDEO)

617

Oko 150 izbjeglica naoružanih metalnim šipkama sukobilo se s francuskom policijom u pokušaju da blokiraju i popnu se na kamione na putu ka Eurotunelu.

Haotične scene odvijale su se tokom noći u blizini divljeg izbjegličkog kampa “Džungla“ kod luke Kale u Francuskoj.

Policija je došla na poziv nakon što su se izjeglice, nezadovoljne zbog iseljavanja i rušenja kampa, obrušili kamenjem i metalnim šipkama na kamione.

Policija je ispalila svjetleće rakete i upotrebila suzavac kako bi zaustavila izbjeglice koje su pohrlile ka kamionima. Rušenje improvizovanog izbjegličkog kampa počelo je u ponedjeljak ujutru, a na hiljade izbjeglica je moralo da napusti područje kampa.

Neredi i sukobi sa policijom počeli su već u podne kada su nezadovoljni migranti zapalili oko 20 improvizovanih skloništa i počeli da gađaju policiju koja je odgovorila suzavcem.

Rušenje kampa “Džungla“ je usljedilo nakon što je sud presudio da divlje naselje može da bude porušeno, ali ne i građevine namijenjene zajedničkoj upotrebi, poput priručnih crkava, škola i biblioteke.

Divlji kamp u Kaleu postoji već godinama, s obzirom da iz te luke kreću trajekti preko Lamanša ka Britaniji, kao i vozovi koji prolaze Eurotunelom. Procjenjuje se da u “Džungli” boravi oko 4.000 migranata, koji će biti premješteni u obližnji legalno izgrađeni kamp.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA