Zika virus – novo biološko oružje

656

Ujed komarca “zavrti” rulet, a ono što kasnije dođe ne razlikuje se mnogo od uobičajene životne lutrije. Insekti iz grupe edes, do juče dovođeni u vezu s predijelom oko polutara, gdje je toplo i vlažno, prilagodili su se i nešto drugačijim klimatskim uslovima. Po svoj prilici, toj adaptaciji kumovali su naučnici, pa je zika virus, otkriven sredinom prošlog vijeka u istoimenoj šumi u Ugandi, vrlo vjerovatno novolansirano biološko oružje.

Ovo, za “Novosti”, kaže epidemiolog u penziji dr Radmilo Petrović, koji je cio radni vijek proveo u Institutu za imunologiju i virusologiju “Torlak”.

Ovaj srpski veteran u borbi protiv virusa, koji se bavi i proučavanjem biološkog oružja, smatra da bi zika mogla da bude vašingtonska packa Latinskoj Americi za neposlušnost.

– Biološko oružje kao glavni cilj ima nanošenje ekonomske štete, odnosno način da se određeno područje ili država baci na koljena – kaže dr Petrović. – Nije slučajno svjetska javnost za širenje zika infekcije saznala baš uoči ovogodišnjeg Festivala sambe i LJetnjih olimpijskih igara u Brazilu. SARS (teški akutni respiratorni sindrom) 2002. godine trebalo je da osujeti kinesko privredno čudo… Slično je i sa H1N1, o čemu su ruski naučnici mnogo pisali. O ovim virusnim pneumonijama sada gotovo da nema riječi, a zarazna bolest ne može spontano da nestane bez sistemskog pelcovanja.

Za zika virus još nema vakcine, a tok infekcije i krajnji ishod zavise isključivo od imuniteta i opšteg stanja organizma, na šta utiču godine i hronične bolesti. Četiri petine zaraženih prođe sa blažom infekcijom, a samo 20 odsto inficiranih dobije simptome gripa.

– Bez obzira na to da li je zika buknula prirodno ili uz pomoć ljudskog faktora, ne možemo sjediti skrštenih ruku. U našem regionu insekti prilagođeni ovdašnjoj klimi donijeli su virus Zapadnog Nila i denga groznicu. Kolektivna borba protiv komaraca podrazumijeva isušivanje bara, kanalisanje rijeka i, naročito, čišćenje od vještačkog zagađenja. Na primjer, čitava brda plastičnih flaša prave su laboratorije za insekte. Posebno flaše, koje se bace bez zapušača pa se do pola napune vodom, postaju mikrolaboratorije gdje se u uslovima staklene bašte razvijaju larve komaraca. Druga mjera je zaprašivanje. Bitna je i individualna zaštita – dugi rukavi i nogavice, te preparati protiv ujeda komaraca – zaključuje dr Radmilo Petrović.

HLADNI RAT

U vrijeme Hladnog rata, koji je, izgleda, ponovo na djelu, Amerikanci su nameravali da ubace komarce prenosioce denga groznice u južne predjele tadašnjeg SSSR. Računalo se na to da bi se zarazilo oko dva miliona ljudi prije no što bi Moskva shvatila šta se dešava. O ovom planu pisao je britanski “Gardijan”, pozivajući se na tvrdnje Avastera Heja, mikrobiologa sa Univerziteta u Lidsu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA