Već u maju BiH mogla bi dobiti prvu tranšu kreditnog aranžmana ukupne vrijednosti od oko milijardu i 100 miliona KM.

O pismu namjere i onom što je do sada preduzeto u BiH, MMF-u će biti prezentovane na sastanku u Vašingtonu koji se očekuje do kraja sedmice. BiH je do sada imala četiri stand by aranžmana, prenosi N1.

Usvajanje Zakona o radu i u RS bio je osnovni preduslov novog kreditnog aranžmana sa MMF-om.

Kako je za N1 potvrđeno, ostala su tehnička pitanja; Zakon o porezu na dobit u Federaciji i razmjena poreske informacije između četiri poreske uprave.

U Vašingtonu će biti upućen poziv tehničkoj misiji MMF-a da posjeti BIH, nakon čega bi bi trebalo uslijediti usaglašavanje na Fiskalom savjetu i konačna potvrda MMF-a.

– Aranžman koji BiH nastoji dobiti je tzv. EFF ili pravilo proširenog aranžmana koji ima dosta bolji grace period otplate. Otplatni period je od 4 do 10 godina. Iznos o kojem se govori je oko milijardu i 100 miliona maraka. Ja vjerujem druga polovina aprila, odnosno početak maja Izvršni odbor MMF-a bi mogao razmatrati mogućnost novog kreditnog aranžmana za BiH – kazao je Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića.

Novi kreditni aranžman podrazumijeva ozbiljne strukturalne reforme i mjere štednje, privatizaciju državnog kapitala u kompanijama, ali i novu poresku politku

– To su prije svega Izmjene i dopune Zakona o doprinosima gdje će se topli obrok uključiti u poreznu osnovu. Takođe razmišljamo i o uvođenju progresivne stope oporezivanja dohodka gdje će oni sa nižim primanjima bili potpuno oslobođeni ili plaćati porez nižim stopama za razliku od onih sa višim platama – kazao je on.

Sve navedno dio je i Reformske agende koju su se vlasti obavezale implementirati. Međutim, ekonomisti su skeptični.

– Jer to znači smanjiti troškove, nema novih vozila, novih zapošljavanja, racionalizacija poslovanja i to će predstavljati veliki problem za vlasti u zemlji gdje se ove godine održavaju i lokalni izbori – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Do sada je provedeno 20 odsto mjera iz Reformske agende na svim nivoima dok je transparentnost mjera upitna jer su donesene po hitnoj proceduri i bez javne rasprave.

Najviše mjera usvojila je FBiH, ali je ukupan učinak svih efekata izuzetno loš tvrde u CCI -a. Ukupan dug RS u 2015. godini prešao je 60 posto bruto društvenog proizvoda, u Federaciji je taj dug oko 38 posto.

U istraživanju ove nevladine organizacije navodi se i kako je puno manje zaposlenih u odnosu na 2010. dok su plate u javnoj administraciji u odnosu na realni sektor veće za čak 57 posto .

– Iza nas je dovoljno vremena da se može tvrditi da je njima prioritet da dobiju kredit od MMF-a da tim kreditom začepe budžetske rupe i socijalni mir provodeći reforme koje ne utiču značajno na socijalna kretanja – kaže Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.

Tokom pet godina zaduženost po stanovniku uvećana je za 546 KM, što u stvari znači da je dijete rođeno 2015. godine već prvi dan života dužno 3.005 KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA