Vučić: Nisam optimista u vezi sa Zapadnim Balkanom

628

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista kada je riječ o situaciji na Zapadnom Balkanu, ističući da oni koji vode politiku moraju da joj pristupe odgovorno i da shvate da nije riječ o igri.

Vučić je rekao da Srbija danas uspješno sarađuje sa susjedima i opredjeljena je da gradi zajedničku budućnost kroz dijalog, a ne pokazivanjem mišića i pozivanjem na prošlost.

– Mi smo kroz Briselski sporazum, susrete sa liderima u regionu i prećutkivanjem na razne provokacije pokazali da smo za dijalog pre svega – rekao je Vučić na međunarodnoj konferenciji Evropskog pokreta u Srbiji o temi “Više od civilnog društva – zajedničkim dijalogom ka evropskom putu”.

Prema njegovim riječima, regionalni političari bi trebalo da se u svom djelovanju ugledaju na predstavnike civilnog društva koji su pronašli način da međusobno sarađuju i u vrijeme dok se ratovalo.

Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije, koja je spremna da preduzme niz političkih i ekonomskih reformi da bi do 2020. godine bila spremna za ulazak u Uniju.

Ona je naglasila da je Srbija spremna na korjenite reforme ne samo zbog EU, već zbog kvaliteta života građana.

Podsjetivši da je Srbija u decembru prošle godine otvorila prva pregovaračka poglavlja 32 i 35, Gojkovićeva je rekla da Beograd očekuje da će ove godine biti otvorena poglavlja 23 i 24 i još neka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA