Studenti vjeruju u dobru saradnju sa novim rektorom

565

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Goran Vučić rekao je danas da je siguran da će Unija studenata imati dobru saradnju sa novim rektorom Univerziteta u Banjaluci koji treba bude izabran na sljedećim izborima za tu funkciju.

Kada je riječ o izborima za novog rektora banjalučkog Univerziteta, Vučić smatra da su svi koji su se bili prijavili na konkurs dobri i uvaženi profesori.

On je izrazio nadu da će novi rektor podržati određene projekte koje će Unija studenata imati ove godine, te uhvatiti se u koštac sa problemima studenata.

– Sigurno je da nećemo pristati na povećanje školarina – poručio je Vučić.

On je rekao novinarima u Banjaluci da će eventualnim omogućavanjem izmjena u Nacrtu strategije o obrazovanju, kako bi se na privatnim fakultetima organizovali studijski programi iz oblasti prava, medicine i pedagogije, biti jasno da se jedino ova unija i banjalučki Univerzitet bore za stvarni kvalitet visokog obrazovanja.

Vučić je istakao da je Unija studenata Republike Srpske izrazila nezadovoljstvo ovakvim stavom Rektorske konferencije, te naveo da je “javna tajna” kakav je kvalitet na privatnim, a kakav na državnim fakultetima.

– Činjenica je i da je ovog kadra previše na tržištu rada, pa je potrebno usmjeriti se na proizvodnju manjeg broja, ali kvalitetnijeg kadra – smatra Vučić.

Stav Rektorske konferencije je da je potrebno podići nivo kvaliteta, sprovesti evropske standarde, pooštriti kontrolu kvaliteta koju sprovode resorno ministarstvo i Inspektorat, kao i da privatno i javno vlasništvo nad univerzitetima ne treba izdvajati kao fundamentalni aspekt razvoja, već kvalitet i kriterijume njegove kontrole.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA