Vozuća: Vehabije bi srpsku zemlju!

782

Nizu ataka na imovinu malobrojnih Srba povratnika u Vozuću kod Zavidovića i onih koji su renovirali kuće u naseljima u dolini rijeke Krivaje mogu da se dodaju i najsvježiji od proteklog vikenda, kada su opet opljačkane kuće povratnika.

– Ovo je treće obijanje. Sumnjam da posljednja dva nisu slučajna, već da se radi o ciljanom zastrašivanju. Prošlog puta me komšija Bošnjak upitao da li ću prodati kuću i imanje. Odgovorio sam negativno, a nedugo potom mi je zapaljena štala i obijena kuća – kaže nam Simo Dabić.
– I pred ovosedmično obijanje kuće, komšije su me pitale da li ću prodati imovinu.

Saznajemo i da je pod velikim pritiskom jedna porodica od koje se traži da proda kuću pripadniku vehabijske zajednice u zaseoku Kočarin. Prema osnovanim sumnjama, tako bi i područje Vozuće, zbog svog geografskog položaja, postalo još jedna od oaza vehabijske zajednice, poput onih u Ošvama kod Maglaja, Dubnici kod Kalesije i Maoči u Brčkom.

Kako bi bar donekle zaštitili Srbe od tortura, Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sjedištem u Doboju u više navrata je pokušavalo da privoli vlast u tom dijelu Federacije BiH da na zajedničkom sastanku razmotre probleme Srba povratnika, ali nailazili su na ćutanje.

– Posredstvom lokalnog sveštenika protojereja Zorana Živkovića, ovih dana biće upriličen dugo traženi sastanak sa načelnikom opštine Zavidovići Suadom Omeraševićem – kaže za “Novosti” predsjednik Udruženja Zoran Blagojević. – Pisali smo i obratili se sa opisom problema i molbama da utiču na efikasniju zaštitu povratnika, kao i međunarodnim organizacijama, Misiji policije EU u BiH, LOT timu vojnih snaga EU I NATO, Kancelariji OHR u Sarajevu.

A, dug je spisak ataka na Srbe, koji su do rata u tom dijelu opštine bili većinski narod. Kuće mnogih Srba poput porodice Blagojević, obijane su više puta. Na meti lopova bile su kuće Slobodana i Momira Simića, Gospe Panić i Milete Lazić. U naselju Trnići obijene su doslovno sve kuće koje su Srbi obnovili. U mjestu Predrazi, obijene su kuće Pašalića, Ilića, Lukića, Borojevića, Matičića. Šest puta i kuća Božice Lazić, sedam Desimira Pašalića.

Osim brutalnog premlaćivanja Duška Đurića takođe u Trnićima prije tri godine, od lokalnih Bošnjaka u Vozući pretučeni su otac i sin Dimitrije i Slaviša Panić i ukradeno im je tele. Zabilježena su i paljenja srpske imovine.

Iz naselja Pantelići su se požalili da im Bošnjaci sa druge strane rijeke Krivaje potkopavaju obalu i mijenjaju tok rijeke na njihovu štetu. Takođe, tvrde da im boravak u naselju otežava rad nedavno sagrađeneg skladišta otpadnih boja i hemikalija. Probleme, prema pritužbama Srba, imaju i u zaseoku Potkočarin, odakle im komšije Bošnjaci iz susjednih naselja odvoze materijal sa kuća. Na groblju u Stogu srušeno je nekoliko spomenika.

Do političkih i policijskih vlasti opštine i kantona stizale su i zvanične prijave, ali kako je sve to do sada bilo bez odjeka, Srbi od sastanka sa lokalnim vlasti očekuju mnogo, a nadaju se i reakciji međunarodne zajednice.

STARI I UPLAŠENI

Kada se poslije većine prijava Srba lokalna policija ni dežurni tužilac nisu udostojili ni da izađu na mjesto događaja i obave uviđaj, povratnici Srbi su postali još uplašeniji, jer se radi o starijim osobama čiji je prosjek godina 70, a nemaju ni čime da se brane. Svi se slažu u tome da je dosadašnje prećutno nekažnjavanje počinilaca dat signal da je “lov na Srbe” dozvoljen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA