Vašington post tvrdi: Službenici Ambasade Srbije ubijeni prije bombardovanja

848

Zvaničnici Srbije, na osnovu nalaza obdukcije, navode da su Slađana Stanković i Jovica Stepić stradali u američkom bombardovanju džihadističkog uporišta, a Pentagon odbacuje takve tvrdnje, navodeći da su Srbi bili mrtvi i prije nego što su oni započeli bombardovanje.

Kako prenosi “Vašington post”, zvaničnici Pentagona vjeruju da su Srbe otele lokalne kriminalne grupe, koje su i ih ubile, a potom pokušale da se “izvuku” za njihovu smrt.

Citirajući vojnog zvaničnika koji je želio da ostane anoniman, ovaj list navodi da je prvi razlog taj što ono koji su stigli prvi na mjesto bombardovanja kako bi povrijeđene prevezli u bolnicu nisu izvjestili da su na licu mjesta zatekli ranjene ili mrtve civile.

Kao drugi razlog navodi se taj što se na fotografijama tijela ubijenih Srba koje su se pojavile na Internetu ne može vidjeti da su one napravljene na mjestu bombardovanja, a na osnovu njih se ne može ni zaključiti da su Slađana i Jovica uopšte stradali od ovakve vrste napada.

Srpske diplomate ubijene prije bombardovanja

Umjesto toga, američki zvaničnici vjeruju da su srpske diplomate već bile ubijene, i da su njihova tijela možda već bila čak u Tripoliju kada se napad dogodio. Ovaj list podsjeća da su se toga dana u javnosti pojavile fotografije dva sanduka, u kojima su bila tijela srpskih diplomata, uz navode da su dopremljena do Tripolija.

Takođe, Amerikanci navode da njih dvoje čak nije ni otela Islamska država već da je to uradila lokalna kriminalna grupa koja je htjela da uzme novac za njihov otkup, podsjećajući da su i srpski zvaničnici to pomenuli u prvom obraćanju nakon vijesti o smrti Stankovićeve i Stepića.

“Vašington post” navodi i izjavu predstavnice srpske ambasade u Vašingtonu Ivane Mangov, koja je navela da su okolnosti pod kojima se dogodila pogibija Srba u Libiji veoma osjetljive i da je istraga o tome i dalje u toku.

U Ministarstvu spoljnih poslova danas je održana komemoracija povodom njihove pogibije. Porodicama nastradalih obratili su se premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Slađana i Jovica biće sahranjeni u petak.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA