Vašington: Bivši američki specijalci otkrili šta su uradili vođi Al Kaide

638

Postoji mnogo nepoznanica kada je u pitanju smrt Osame bin Ladena, vođe Al Kaide, i razlog zbog kog Bijela kuća nije dozvolila objavljivanje fotografija nakon što je ubijen.

Objavljene su fotografije i video snimak vješanja Sadama Huseina, kao i posmrtne fotografije njegovih sinova Udaja i Kusaja, nakon što su ih ubili pripadnici specijalne jedinice Delta.

Zašto onda nije objavljeno i nekoliko fotografija ‘državnog neprijatelja broj 1’ kao dokaz da je mrtav i šta se dogodi onima koji pokušaju da napadnu Ameriku, piše Dejli njuz.

Met Bisonet, jedan od šestorice tima Foke koji su učestovali u ubistvu Osame bin Ladena djelimično je otkrio razloge u svojoj knjizi “Nema lakog dana” (No easy day), objavljenoj prije nekoliko godina

“Na samrti, Osama se još uvijek trzao i grčio. Drugi napadač i ja uperili smo lasere prema njegovim grudima i ispalili nekoliko metaka. Meci su mu kidali tijelo, bacajući ga na pod sve dok nije postalo nepomično”, napisao je Bisonet u knjizi.

Ali, ovo je možda najodmjereniji opis onoga što se dogodilo kada je jedan specijalac za drugim pucao u Bin Ladenovo tijelo, rekla su za Sofrep, portal bivših specijalaca SAD, dva povjerljiva izvora.

Kada je sve okončano, Osama bin Laden imao je u sebi više od 100 metaka, po najblažoj procjeni.

Međutim, da li je “bušenje” vođe Al Kaide poput švajcarskog sira bilo prema pravilima?

Zakon o kopnenom ratovanju kaže da je vojnik ovlašćen da ispali još nekoliko metaka za svaki slučaj u svoju metu nakon što ona padne.

Ukoliko se neprijatelj ne predaje, moralno je, legalno i etički pucati u tijelo još nekoliko puta kako bi se osiguralo da je zaista mrtav, odnosno da više ne predstavlja prijetnju, navodi portal.

Međutim, ono što se dogodilo u napadu na bin Ladena bilo je mnogo više od uobičajenih pravila vojne etike.

Pretjerana upotreba oružja nije imala za cilj da osigura da bin Laden više nije pretnja. To je bilo preterivanje zbog čistog iživljavanja, piše Sofrep.

I to je glavni razlog zbog čega Bela kuća nikada nije dozvolila objavljivanje fotografija mrtvog vođe Al Kaide, ‘državnog neprijatelja broj 1’ koji je stajao iza napada na američke ‘blizance’.

Fotografija ubijenog Osame bin Ladena verojatno bi izazvala međunarodni skandal i dovela do istrage u kojoj bi se otkrile i druge stvari vezane za operaciju hvatanja bin Ladena, a što je Amerika želi da sakrijei, piše Sofrep.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA