U prijedorskim školama bez težih oblika vršnjačkog nasilja

1310

Jedan od problema sa kojim se u posljednje vrijeme sve češće suočavamo jeste vršnjačko nasilje. Ovaj oblik zlostavljanja sve je učestaliji i na našim prostorima. Raspitali smo se kakva je situacija u Prijeodru po tom pitanju, a priču donosimo u nastavku.

U prijedorskim osnovnim i srednjim školama tvrde da u posljednje vrijeme nisu zabilježeni teži oblici vršnjačkog nasilja. U Osnovnoj školi “Petar Kočić” ne kriju da su tokom prvog polugodišta ove školske godine zabilježili nekoliko slučajeva neprimjerenog ponašanja učenika, ali da su oni sankcionisani.

– Ukor je prva ozbiljnija mjera opomene za ponašanje učeniku i njihovom roditelju veoma je važno poštujemo pravilnik u koordinaciji između odjeljenskog straješine roditelja i pedagoške službe poštuje se prvo pravilnik razgovara se sa učenikom sa rioditeljem veoma je važno da roditelj prihvati i da shavti da je djete pogeriješilo da je prekršilo recimo kućni red, rekla je direktor OŠ “Petar Kočić”, Prijedor Gorana Bosančić.

– Nismo imali ozbiljnih slučajeva vršnjačkog nasilja. Dešavalo se da dođe do određenih konflikata, ali sve je to bilo u manjem obimu, dodala je predsjednik Aktiva direktora sredjih škola, Prijedor Valentina Sovilj.

Školski psiholog, Đurđica Jakšić, tvrde da je veoma bitno da se na vrijeme prepozna svaki oblik vršnjačkog nasilja i da se blagovremeno reaguje. O tome se, nikako ne smije ćutati, doadje ona.

– Ako primjetite bilo kakav oblik kod djece ismijavanja podrugljivog ponašanja vrijeđanja otimanja udaranja izdvajanja iz grupe izazivanja nazivanja pogrdnim imenima možemo govoriti o nekom vidu nasilja među vršnjacima i na to moramo reagovati svi mi u školi tako i kod kuće tako i roditelji i nastavnici djaci drugari i svi koji su u okruženju, kazala je psiholog u OŠ „Petar Kočić“, Prijedor Đurđica Jakšić.

U obrazovnim ustanovama kažu da se u sprečavanja bilo kojeg oblika vršnjačkog nasilja trebaju uključiti svi relevantni subjekti. Pozivaju učenike da ukoliko dožive neki od oblika nasilje ili primjete da se ono primjenjuje prema njihovim školskim drugovima, da se odmah obrate nastavnicima, psihologu ili direktoru škole.

Autor: Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA