U BiH 60 odsto mladih nezaposleno

601

U BiH je oko 60 odsto mladih nezaposleno, a manji broj njih je zainteresovan za pokretanje vlastitog biznisa, rekao je program menadžer u Omladinskom komunikativnom centru Banjaluka Ante Jurić-Marjanović.

Marjanović je istakao da su mladi pasivni ne samo u BiH, nego i u okruženju, ali da postoje pozitivni primjeri, kao i primjeri dobre preduzetničke prakse i podrške institucija i donatora razvijanju početnih poslovnih ideja i podrške zapošljavanju mladih.

On je kao pozitivan primjer naveo Projekat zapošljavanja mladih u koji je uloženo oko 150.000 evra i putem koga je zaposleno oko 150 mladih, te poručio da ove organizacije imaju kapacitet da rade u procesu zapošljavanja.

Predstavnik Projekta zapošljavanja mladih DŽenan Trbić rekao je da je mlade moguće podstaći na pokretanje vlastitog biznisa, te da se čak odlučuju za društveno preduzetništvo u kojem će misija preduzeća da služi nekom širem društvenom cilju.

– Mladi najčešće nemaju pristup finansiranju, nisu ona ciljna grupa za koju banke daju kredite ili nemaju nekretnine i ušteđevinu, a vrlo često ni neke specifične vještine. Najčešće imaju dobru volju i spremnost da rade i dobre ideje, a mi ih podstičemo da te ideje pretvaraju u praksu – rekao je Trbić novinarima u Banjaluci.

Da su ovakvi projekti veoma korisni potvrdili su i Aleksandar Čičić i Petar Radulović koji su pokrenuli vlastite biznise u oblasti digitalnog marketinga, odnosno poljoprivrede, u čemu im je pomoglo učešće na skupovima na kojima se promoviše preduzetništvo i projekti za zapošljavanje.

Konferenciju “Preduzetništvo – mladi – zapošljavanje – šta smo uradili i gdje idemo dalje?”, koja je okupila predstavnike relevantnih institucija, preduzetnike, donatorske zajednice i mlade, organizovao je Omladinski komunikativni centar.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA