U Banjaluci održano predavanje lingviste Miloša Kovačevića

890

U Banjaluci je održano predavanje lingviste Miloša Kovačevića pod nazivom “Razlozi i intencije preimenovanja srpskog jezika”. Predavanju je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Na svim univerzitetima u RS neophodno je uvesti srpski jezik kao obavezan predmet, poručuju iz Unije studenata Srpske. Poznavanje materinjeg jezika mora biti prioritet kada je upitanju obrazovanje. Upravo iz navedenog razgloga orzanizovano je i predavnje na temu “Razlozi i intencije preimenovanja srpskog jezika”.

– Jedan od razloga predavanje je da neki ljudi koji se pitaju za zakon još jednom razmisle o uvrštenju srpskog kao obaveznog jezika na svim univerzitetima i mi ćemo i dalje insistirati da se to ubaci u novi zakon o visokom obrazovanju. Ne vidim razloga zašto to ne bi bilo urađeno , evo npr. Slovenija insistira na tome i ima obavezno izučavanje na svim fakultetima materinjeg jezika – izjavio je za ELTA 1 HD predsjednik Unije studenata RS, Borivoje Obradović.

Ministar prosvjete i kulture RS , tvrdi , da ne može uticati na nastavni plan i program Univerziteta. Njegovo mišljenje je, tvrdi, u navedenom slučaju nebitno.

– Što se tiče uvođenja predmeta srpski jezik na sve fakultete, ja se ne mogu u to miješati. Univerzitet ima autonomiju pogotovo kada su upitanju planovi i program, u tom slučaju moje mišljenje je nebitno – istakao je ministar prosvjete i kulture RS, Dane Malešević.

Ono što brine, poručuju lingvisti, jeste da se srpski jezik našao u nevjerovatnoj situaciji, tačnije jedinstven je primjer preimenovanja jezika. Engleski jezik, poručuju, nije preimenovan bez obzira u kojoj državi se govori. S druge strane sprski jezik koji se koristi 100 godina prvo je preimenovan u srpsko -hrvatski, da bi nakon toga dobio praktično još 4 imena, kaže lingvista Miloš Kovačević.

– Danas ako ukinete jezik, a posebno u Bosni gdje je jedinstven primjer od 5 – 7.000 jezika na svijetu da se insistira na nazivu zemaljskog jezika, onda je taj naziv put ka sunovratu drugih naroda koje ne prihvataju taj naziv jezika – rekao je profesor lingvistike Miloš Kovačević.

Kovačević navodi da postoje jasna pravila i razlozi zbog čega istovremeno ne mogu postojati srpski, hrvatski, bošnjački i crnogorski jezik. Osim toga, dodaje i to, da simbolički gledano jezik ne može da se zove bosanski nego bošnjački.

– Ovo što bi se desilo ukoliko bi RS prihvatila bosanski automatski bi bio početak kraja srpke kulture i jezika i naroda, ne samo na prostorima BiH. Jer kao što u Bibliji piše na poečetku bijaše riječ ali šta će biti na kraju – kaže Miloš Kovačević.

Srpski jezik izgubio je svaki status u Hrvatskoj, navodi Kovačević i dodaje da se ista stvar dešava u Crnoj Gori. Cilj je da se scenario zatim prepiše i u Bosnu i Hercegovinu. Iako na očuvanje jezika utiče narod, ipak je i politika ta koja igra veliku ulogu. Političari i lobiji utiču na zakone i propise koji određuju koliko i u kojoj formi će se materinji jezik izučavati u školama i fakultetima.

Autor: Bojana Kozomara

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA