Tusk objavio prijedlog za zadržavanje Britanije u EU

587

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk objavio je danas prijedloge koji će, kako se nada, zadržati Veliku Britaniju unutar 28-očlane Evropske unije.

“Biti ili ne biti zajedno, pitanje je sada”, napisao je Tusk na Tviteru kada je objavio svoje “prijedloge za novi sporazum sa Velikom Britanijom u EU”.

Nacrt prijedloga objavljen je danas u pismu vođama EU.

Tusk je predložio mehanizam “zaštite” da se ograniči do četiri godine davanje socijalne pomoći radnicima migrantima iz Evropske unije koji se naseljavaju u Velikoj Britaniji, da bi spriječio izlazak Londona iz Unije.

Tusk je takođe obećao Londonu da će se “poštovati prava i ovlaštenja” zemalja koje nisu članice evrozone.

Predlaže se davanje većih ovlaštenja nacionalnim parlamentima da bi imali potencijalnu mogućnost da blokiraju zakone. Planom se ne obavezuje Velika Britanija na veću integraciju u Uniji, kako je predviđeno Lisabonskim ugovorom.

Cilj preijdloga je da se izbalansiraju brige Britanije oko uslova njenog članstva u Uniji i, kako ona smatra, gubitka suvereniteta u korist Brisela, bez obaveznog mijenjanja pravnih ugovora Unije za koje bi bilo potrebno dugo vremena.

U tekstu prijedloga navodi se da je “biti ili ne biti zajedno pitanje na koje mora da odgovori ne samo britanski narod na referendumu već i ostalih 27 članova Evropske unije u naredne dvije sedmice”.

Prijedlog treba da odobre partneri Velike Britanije u EU i biće razmatran na samitu Unije u Briselu 18. februara.

Britanski premijer Dejvid Kameron želi da održi referendum o tome da li Britanija da napusti Uniju do kraja iduće godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA