Trudnoća i dijabetes

1192

Svaka žena koja boluje od dijabetesa trebala bi ginekologu najaviti trudnoću kako bi na vrijeme obavila sve potrebne testove i rodila zdravu bebu, objasnili su nam doktori. Ali postoje situacije kada žene i ne znaju da imaju povišen šećer , odnosno takvo stanje se pojavljuje tek u trudnoći. Prostora za paniku ne treba da bude.

Prije samo tri decenije, žene sa dijabetesom rijetko su ostajale u drugom stanju i iznosile trudnoću, kažu doktori. Razvojem savremene medicine stvari su se itekako poromijenile. Uz određenu terapiju i timski rad doktora, bez obzira na šećernu bolest, normalna trudnoća je moguća, poručuju stručnjaci.

– U zadnjih 10-20 godina uznapredovalo se u terapiji, u timskom radu sa endokrinolozima i ginekolozima na patologiji trudnoće, tako da te žene normalno mogu da ostanu trudne , nose trudnoću i završe normalno porod, jeste da pripadaju vrlo rizičnoj grupi trudnica, rekao je ginekolog dr Radomir Elez.

Dijabetes je poremećaj metabolizma koji prati hronična hiperglikemija – odnosno povišen šećer u krvi, zbog poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje. Žene koje boluju od dijebetesa treba da planiraju trudnoću i najave je ginekologu, kaže doktor Elez. Napominje da je jako važno na vrijeme krenuti sa dodatnim pretragama i terapijom.

– Svaka žena dijabetičar mora 3 mjeseca prije najaviti ginekologu da želi da ostane trudna da bi je ginekolog uputio na pretrage da bi imala normalnu trudnoću, a to podrazumijeva da ode i endokrinologu i oftamologu i odredi inzulinsku tepraiju … nivo šećera u krvi ispod 6 mil.mol po litru, dodao je Elez.

Lea Vojvodić boluje od dijabetesa tipa 1 od 2003. godine. Uprkos tome , prije godinu dana, postala je majka zdrave djevojčice Iskre. Jako je važno, kaže, redovno obavljati kontrole, te biti dobro obučen kada je ishrana upitanju.

– Trdunoća kod dijabetičarki nije ništa strašno, samo što je za razliku od drugih trudnoća malo više kontrolisana. Ja ja sam u toku dana morala 10 puta mjeriti šećer, radila sam mjesečno nalaz hem A1 C, radila sam amniocentezu i fetalnu eho kardiografiju, kazala je Lea Vojvodić.

Lea napominje da je i prije trudnoće imala insulinsku pumpu, pa joj je šećer bio regulisan. Riječ je o pumpi, objašnjava, koja se pričvrsti iglicama na tijelo, te imitira pankreas i pomaže dijabetičarima da vrijednosti šećera držne na oku. Međutim, u trudnoći može da se javi još jedna specifična pojava kada su upitanju vrijednosti šećera, a to je takozvani gestacijski dijabetes, napominju doktori. U tom slučaju žena i ne zna da ima povišen šećer, jer je on zapravo posljedica trudnoće.

– Ako se pojavi u 28 nedjelji povećan šećer, tj gestacijski dijabetes on je zapravo posljedica hormonskih pormijena u trudnoći beta HCG je povišen i ujedno se povećava potrošnja inzulina… gestacijski. /Uradi se test , zatim terapija inzuilina , kada se obavi porođaj , žena više nema dijabetes jer je on prozurokovan samo trudnoćom i neće ga biti kasnije, istakao je Elez.

Medicina nam je pomogla da na vrijeme otkrijemo i spriječimo različite zdravstvene probleme i izbjegnemo posljedice. Kada je dijabetes upitanju izuzetno je važno biti dobro informisan, ispravno se hraniti, kretati se i redovno uzimati terapiju, podsjećaju doktori. Uz pomoć tima ljekara svaka trudnica sa šećernom bolesti ima mogućnost da iznese trudnoću i rodi zdravo djete.

Autor: Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA